За четвърти път Международната лятна академия „Алегра“ ще превърне Русе в музикална столица на България. Десетки млади музиканти от различни кътчета на света ще се съберат в града на брега на Дунава, за да научат ценни уроци от именити артисти и преподаватели в престижни университети по изкуствата. Академия „Алегра“ се организира главно по идея на родения в Русе и възпитаник на русенското Музикално училище Петър Найденов, който е соло контрабасист на Цюрихския симфоничен оркестър. 
Пианистите ще се усъвършенстват под ръководството на Аглика Генова и Любен Димитров от прочутото клавирно дуо. Сред най-забележителните техни изяви през този сезон са издаването на новия им компактдиск с концертите за две пиана на Бела Барток и Виктор Бабин. От 2009 г. те са ръководители на катедра „Клавирно дуо“ в хановерската Висша академия за музика, театър и медии, а през 2011 г. основават форума за клавирно дуо Klavier im Doppelpack. 
Класът по цигулка ще се води от Себастиан Хаман, който е работил като концертмайстор в Есен, Франкфурт, Кьолн, Любек, концертирал като солист и първа цигулка на квартет „Амати“ и на трио „Miro“. В момента е професор по цигулка във Висшето музикално училище във Фрайбург.
Виолончелистите ще имат прекрасния шанс да работят с удивителния музикант, соло челист на Виенската държавна опера и на Виенската филхармония Петер Сомодари. Фабио Ди Казола пък поема майсторския клас по кларинет. Носител на множество награди, Ди Казола в момента е професор по кларинет и камерна музика в Университета за изкуства в Цюрих и артистичен директор на Музикалния фестивал за камерна музика „Кланг“. 
И тази година майсторският клас по китара ще се води от професор Андреас фон Вангенхайм, смятан за един от най-интересните китаристи на своето поколение. Той преподава китара в Хохшуле в швейцарския Люцерн и в Университета за музика в германския Карлсруе. 
Потайностите на хоровото дирижиране ще разкриват пред младите музиканти Маркус Утц, професор по оркестрово и хорово дирижиране в Цюрихското висше училище за изкуства, и Дени Руже, преподавател в Държавното висше училище по музика и изобразително изкуство в Щутгарт. 
Три концерта ще бъдат своеобразните върхове в тазгодишното издание на „Алегра“. На 17 юли клавирното дуо Генова&Димитров ще изпълнят творби на Роберт Шуман, Клод Дебюси и Самюел Барбър. На 18 юли е камерният Концерт на преподавателите. В него ще прозвучат Кларинетен квинтет на Карл Мария фон Вебер и Вторият струнен квинтет на Антонин Дворжак. Публиката ще се радва на артистичното присъствие на цигуларите Екатерина Фролова и Арата Юми, на виолистката Румяна Найденова, виолончелиста Петер Сомодари, кларинетиста Фабио Ди Казола и Петър Найденов с неговия кантрабас. 
На 19 юли е рециталът на проф.Андреас фон Вангенхайм,  който ще изпълни на класическа китара творби на Бах, Хайдн, Фернандо Сор, Енио Мориконе и една собствена композиция. Концертите ще бъдат в зала „Европа“, началото е в 19.30 ч.