Турски опозиционен лидер се очаква да приключи днес 400-километровия си поход към Истанбул с масов протестен митинг срещу подкопаването на демокрацията в страната.

В "Похода за справедливостта" се включиха хиляди хора, след като Кемал Кълъчдароглу, лидер на главната опозиционна Народнорепубликанска партия, тръгна пеша от столицата Анкара на 15 юни.

Протестът бе предизвикан от присъдата от 25 години затвор на депутат от Народнорепубликанската партия, който съобщил на вестник информация за доставки на оръжия в Сирия. Народнорепубликанската партия нарече присъдата "последното камъче, което преобърна каруцата".

Опитвайки се да дискредитира мирния поход, президентът Ердоган, когото Кълъчдароглу нарича "диктатор", обвини Народнорепубликанската партия, че действа заедно с терористични организации.

Главният лозунг на похода е "Права, законност, справедливост". Той често е скандиран от участниците в акцията, които преминават средно по 20 км на ден в силната лятна жега.

Проявата ще завърши с реч на 69- годишния Кълъчдароглу на митинг в азиатската част на Истанбул. политикът е остро критичен към масовите чистки в Турция, засегнали 120 000 държавни служители и хвърлянето в затвора на над 50 000 души, сред които журналисти, чрез декрети, издавани при продължаващото извънредно положение в страната.