Вторият рок фестивал „Ruse Summer Festival 2017“ започва в петък надвечер. Това съобщиха вчера организаторите на двудневната високоградусова музикална изява Иво Минчев и Емил Кехайов, които са и водещите на феста. Провеждаме феста за втора поредна година и се надяваме всички участници и публика да отбележат нашите амбиции това събитие да се развива и да се обогатява, каза Минчев. Голямото намерение е русенският летен рок фестивал да се превърне в значима от национален мащаб проява, като не след дълго да се съизмерва по авторитет, по брой участници и по настроение с големите рокаджийски сцени. Поне от рода на Каварна, уточняват Минчев и Кехайов. И изброяват няколко маркера, които са 
сигурен белег за това, че „Ruse Summer Festival 2017“ се развива
Първия фестивал проведохме само със собсвени средства, сега вече имаме финансова подкрепа от русенските Ротари клубове, затова и фестът е едно от събитията, свързани с отбелязването на 80-годишнината на Ротари в Русе, посочи Иво Минчев. На второ място той акцентира върху по-добрия в сравнение с миналогодишното издание звук. Подсигурили сме два пъти по-мощен звук, уточни той. И по-подробно се спря на друга новост във фестивала.
Тази година имаме съпътстващи събития, при това немалко, каза Минчев. Още в петък в 18 ч в Дом Канети, което е и основното място, където ще бъде базиран рок маратонът, ще бъде открита изложба с колекция от шаржове на големи рок имена. Автор на забавните портрети е художникът Огнян Балканджиев, който е известен както с лекото си и безпощадно точно перо, така и със слабостта си към рока. 
Шаржовете на Балканджиев ще обитават първия етаж на Дом Канети 
като делят пространството с творби на друга авторка на художествени произведения - с ръчно изработените бижута в готик и фентъзи стил на дизайнерката Тереза Маджарова /която в момента участва и в тройна изложба в залата на Дружеството на художниците на „Борисова“ 6/. Изработени от кожа, полимерна глина, пера и други естествени материали, накитите на Тереза със сигурност ще привлекат вниманието на публиката на фестивала. 
Пак на първия етаж в Дом Канети и в двете вечери на феста ще гостува бившият кмет на Каварна, който превърна малкото морско градче в категоричната българска столица на рока - Цонко Цонев, известен и с прозвището Кметъла. Цонев идва тук не само за да бъде част от феновете - 
екскметът на Каварна ще представи своите два тома „Кметълски истории“ 
и ще раздава автографи на всички, които искат да се докоснат отблизо до неговите забавни и интригуващи случки и срещи със звездни имена от световна величина. 
Другата новост за „Ruse Summer Festival 2017“ са уъркшопите, наречени още „Русенски клиники“. Идеята за тях е на Иво Минчев, който ще направи и първия уъркшоп - още в 13 ч на 7 юли в бар „Караоке Стар“. Час по-късно на същото място ще покажат, ще разкажат и ще споделят някои свои тайни и открития Емил Василев и Димитър Димитров от „Forgot The Ten“. През втория ден уъркшопите пак по същото време и на същото място ще бъдат на Мартин Манев от „Claymore“ и на Живко Ненков от „Fat White Chiefs“. Винаги е интересно колеги да споделят как свирят, какви ефекти постигат и как го правят, каза Иво Минчев.
Емил Кехайов съобщи
Кои са 11-те групи, които участват в тазгодишното издание на фестивала
„Artificial Comet“ е русенска група, която присъства в музикалния живот на града от 90-те години. 
„A-moral“ са откровени пънкари, които се бунтуват срещу статуквото в най-различни негови измерения.
„Forgot The Ten“ е шуменска банда, която вече на два пъти е гостувала в Русе и феновете знаят какво могат да очакват от нея. Публиката ги харесва заради доброто съчетание на авторска музика, добре направени кавъри, сценично присъствие. 
Взривоопасната група „Gunpowder“, чието име в превод означава не друго, а „барут“, няма нужда от пространно припомняне коя е. Създадена през 2005 година, от 2012 г. е трио и нейните участия са по своему марка за събитието, на което те свирят.  
Организаторите на феста определят „Mirror“ с атрактивното безглаголно изречение: „Много яка тресня с корав дамски вокал“. Групата започва под името „Огледално“ с миролюбив мелодичен рок, но по-късно Радостин Боев, Ивайло Темелков и Добрин Пачев правят остър завой към тежкото звучене, а заедно с това сменят и името. С присъединяването към тях на вокала Свилена Иванова цялостният портрет на „Mirror“ вече е завършен.  
„Endless“ е друго русенско участие, с което Даниел Нейков, Дениз Салиев, Драгомир Митев и фронтменът на групата Ивелин Желев ще зарадват феновете си с любими парчета още в първата вечер.   
„Slatemant“ е ученическа група, създадена наскоро
но за това кратко време успяла да фиксира вниманието на ценителите. Самите те определят стила си като Brutalcore/Deathcore/Hardcore. Мартин Арнаудов, вокал, Вазген Хадавян, китара, Борис Добрев, китара,  Свилен Кочев, бас, и Димитър Борисов, ударни, ще свирят във втория ден на фестивала. 
Една от бандите в по-тежката вечер ще бъде известната русенска „Claymore“. Българската симфонична прогресив-метъл банда е сформирана през лятото на 1999 година в Русе. Те бързо стават популярни и харесвани, участват в множество фестивали и правят ред турнета, като първото им европейско турне е през 2014 година. 
„Anekdot“ - звездите от „Голямото рок междучасие“, ще се качат на сцената за техния последен концерт заедно. Това ще стане във втората фестивална вечер, на 8 юли. Божидар Дочев - бас китара и вокал, Боян Дочев - китара и вокал, и Николай Николаев - барабани, сформират своята група още като ученици през 2012 година. През 2015-а бяха подгряваща група на легендарните „Назарет“ в Грийн рок феста в Русе, а през 2016-а се класираха трети във формата на БНТ 1 „Голямото рок междучасие“. 
Финалният концерт на „Anekdot“ със сигурност ще заинтригува 
почитателите им.    
Плевенчаните от „Fat White Chiefs“ също ще свирят през втората вечер. Тяхната група е създадена през 2007 година, а концертната им дейност тръгва сериозно година по-късно. Русенци са ги слушали на мотосъбора на хижа Приста. В момента бандата подготвя втория си албум. 
Международното участие, което прави тазгодишния русенски летен фестивал трансграничен, е „Sin Ze Sase Tri“. Бандата е от Тимишоара, но в нея свирят също и музиканти от Клуж Напока. Музика, послание, митология, исторически и магични сюжети се преплитат в това, което правят музикантите от „Sin Ze Sase Tri“, според обясненията на които названието на тяхната група е вдъхновено от предхристиянска молитва, издълбана върху надгробна плоча и означаваща „Аз съм с тройно шест“. 
Фестът започва официално в 17.30 ч в петък, когато от Съдебната палата участниците ще се отправят към Дом Канети на улица „Славянска“, а пред тях ще вървят мажоретките от русенския клуб „Екстрийм“.  
И в двата фестивални дни - на 7 и на 8 юли, началото на концертите е в 19 часа, а финалът - в 23 часа. След това от полунощ нататък се предвижда афтърпарти за участници и фенове, което ще бъде в бар „Караоке Стар“, като входът там е безплатен. Билети за основните концерти вече се продават в бар „Караоке Стар“, еднодневният струва 7 лева, а двудневният - 10 лева. На входа в Дом Канети всеки ще получава гривна, която ще му дава възможност да излиза навън и да се връща отново. Билети ще се продават и на място, увери Иво Минчев.