Темите на Естонското председателство ще бъдат електронното здравеопазване и антибиотичната резистентност. Беше добре да се дефинира темата, кяото ще късае Българското председателство. Широко дискутирана бе темата за затлъстяването при децата в резултат на неправилно хранене. Това заяви новият здравен министър Николай Петров в сутрешния блок на БНТ.

"Като втора тема се обсъжда достъпа до лекарствени продукти. Има се предвид проблемите, които многократно сме обсъждали - лекарствени продукти, които въобще не стъпват на нашия пазар, лекарствени продукти, които са в недостиг на нашия пазар. Също така и лекарства, които са иновативни и скъпи и до които е затруден достъпът", добави той.

"По мое предложение темата за затлъстяването ще бъде разширена, свързана не само със затлъстяването, но и с някои заболявания и в посока това, че нашите деца все повече се променят. Все по-рано узряват физически, преди да узреят психически. Появяват се заболявания, които не са характерни за детска възраст, което може да бъде свързано с качеството на храните", категоричен бе министърът.