Стопани на къщи в монтанско село и в Лом простреляха в един ден две момчета заради подозрения, че постоянно крадат и чупят прозорци. На ранените малчугани е оказана медицинска помощ, животът им е вън от опасност, казаха лекари.
Стрелците са открити, съобщиха от полицията.

Във вторник сутринта 59-годишният Тодор Кирчев от село Мърчево забелязал хлапака Иван Х. да се навърта за пореден път край къщата му. Стопанинът грабнал въздушната си пушка и стрелял по момчето. Сачмата уцелила Иван в задните части. По-късно оловото е извадено, раната е лека, казаха медици.
Тодор Кирчев, който е бивш учител, живее в Монтана, но често наглежда и родния си дом в Мърчево. Къщата му на няколко пъти била обирана и затова той се снабдил с пневматичното оръжие срещу апашите. Най-вероятно мъжът е решил, че момчето ще краде от двора му, коментираха местни жители.
Самият Кирчев пред журналисти заяви, че стрелял не по малкия, а по баща му, който сякъл дървета в близък имот. Самото момче обаче твърди, че мъжът гърмял по него, докато той просто водел коня на фамилията на водопой.

Иван е от многолюдно и бедно семейство, има още шест братя и сестри. В същия ден, вместо да отиде на училище, седмокласникът останал вкъщи под претекст, че го боли главата, а после поел по улиците. "Иванчо е като магнит за бедите. Преди време обгоря тежко при пожар в дома си, дълго го лекуваха в "Пирогов". Сега пък го гръмнаха!", споделиха неговите роднини. От изстрел в същия ден е пострадало и 11-годишно момче от Лом.

Във вторник вечерта Спас М. играел с други деца на улицата в ломския квартал "Младеново". По едно време хлапетата започнали да хвърлят камъни и счупили прозорец на къща. Стопани на близките домове изскочили и ги подгонили. Някой хвърлил по децата пиратки. Чул се и изстрел. Спас бил улучен в гърба.
Роднини завели момчето в болницата в Лом. Лекарите открили рана на гърба му, а рентгенът показал заседнал до гръбнака твърд предмет. Момчето било транспортирано в областната болница в Монтана. Там му направили операция и извадили куршум.

"Оловото вероятно е от малокалибрено оръжие. Раната е на 6 сантиметра от гръбначния стълб, късмет е, че не е засегнат гръбнакът или други важни органи като сърце, бял дроб или аорта. Състоянието на детето е много добро!", каза шефът на хирургията в Монтана д-р Красимир Каменов.
Двама мъже са задържани в Лом за стрелбата по малкия Спас. Открито е и оръжието, заявиха от полицията. За инцидентите с ранените момчета са уведомени прокуратурата и отделът "Закрила на детето".

"Изтормозени сме от малките хулигани и апаши", коментираха хора от махалата.