Синдикалната Федерация на служители в МВР (СФСМВР) настоява за 15-процентно увеличение на заплатите на служителите, в противен случай ще организират ефективен протест пред парламента. В официално съобщение до медиите те посочват, че искат заплатите да бъдат увеличени още на 1 юли 2017 г. и да бъдат прекратени „всички експерименти в МВР“.

Ако това не се случи, съвсем скоро ще се срещнем с народните представители пред тяхното работно място. Бяхме принудени да проведем подобна среща през ноември 2015 г. и тя отново беше провокирана от мерките и вижданията за реформа на министър Горанов.

СФСМВР искрено се надява представителите на управляващата коалиция да покажат националноотговорно поведение и да докажат, че сигурността на гражданите на Република България е реален приоритет, а не популизъм, пише в позицията на синдиката.

В писмото се коментира последната „реформа Бъчварова“, която според синдикалната организация е породила огромно напрежение в МВР и е създала огромен дисбаланс в заплащането на различни групи служители.

Вътре се отправя упрек към финансовия министър Владислав Горанов, който ,според тях, с говоренето си за намаляване на бюджета на МВР могат да „взривят“ системата за сигурност. Всъщност говоренето за намаляване на бюджета на МВР идва от председателя на БСП Корнелия Нинова.

Те (говоренето – бел. ред.) са не само рискови, но и не показват държавническо поведение по отношение на обществения ред и сигурност и доказват, че целта на подобни мерки не е да се гарантира базовата потребност на гражданите и те да бъдат защитени в страна – членка, на която предстои председателство на Съвета на ЕС, а да се закърпят бюджетни дупки, се казва в позицията на СФСМВР.

Въпреки че официално министър Горанов не е говорил за намаляване на бюджета на МВР с 300 млн. лв., а такова орязване липсва и в тригодишната бюджетна прогноза, за синдикалната организация е необяснима липсата на реакция на тези изказвания и намерения на финансовия министър от страна на ресорния мистър и народните представители в парламентарната комисия по обществен ред и вътрешна сигурност. 

Именно те би следвало да са запознати с огромното напрежение в системата за сигурност и да са наясно, че не можеш да говориш за бюджетни съкращения на фона на заявените намерения за увеличаване броя на заетите МВР, предстоящото председателство на Съвета на ЕС и спешната нужда от увеличаване на заплатите на служителите. Изключително рисково е да се говори за намаляване на бюджета на министерство, в което служителите не само си сами си купуват всички консумативи, но и униформите, се казва в позицията.