Д-р Розина Мирчева е от Велико Търново. През 1979 година завършва Медицинска академия в София, след което започва работа в ХЕИ в Русе. После се прехвърля във Военна болница като началник на противоепидемичното отделение с чин майор. В годините д-р Мирчева придобива специалностите „Паразитология“ и „Микробиология“. От 2002 година тя е мажоритарен собственик и управител на клинична лаборатория „Здраве“, която има 9 филиала в Русе и по един в Сливо поле и Тутракан.

- Д-р Мирчева, в лаборатория „Здраве“ вече правите изследвания на кърлежи след ухапване за един ден. Обяснете как става това, защото преди за резултатите се чакаше с дни.
- От началото на май закупихме тестове за изследване на кърлежи за носителство на лаймска болериоза, тоест за приносителя на лаймската болест - борелия, което е латинското наименование на причинителя на болестта, и за още пет вида борелии. Изследванията се правят за един ден, така че ако кърлежът се донесе при нас до обед, до вечерта резултатът за носителството му е ясен. Тук е важно да уточня, че от изваждането на кърлежа не трябва да са минали повече от два дни, защото той изсъхва и не може да се изследва.
Досега изследвания на кърлеж се правеха рядко, защото той трябваше да се изпрати в референтна лаборатория в София, където пробите се бавеха много. В това време акарът изсъхваше и не можеше да се изследва. Затова никой не ползваше тази възможност за изследване. Ние обаче сме епидемичен район за лаймска болест и чрез тези тестове изследванията се правят за един ден и работата на лекарите за предварителна диагностика на възможността за заразяване с болестта е много улеснена. 
- Колко кърлежа са изследвани през май?
- 11, като 7 от тях са приносители на лаймска болест. Всеки ден обаче при нас идват русенци с ухапвания, които носят кърлежи за изследване. По този повод искам да направя уточнение, че не всички ухапани от акари се заразяват с лаймска болест, защото колкото по-бързо те се извадят от тялото на човека, толкова е по-малка вероятността за заразяване. Важен фактор е и доколко имунната система на организма може да унищожи борелиите без лекарствени средства.
- Какво представлява самият тест за изследване на кърлежа?
- Тази имунохоматографска методика, при която на плака, натоварена с антитела към борелии, се накапва съдържанието на кърлежа, което се екстрахира при нас със съответните разтвори. В рамките на 10-15 минути се установява дали кърлежът има борелии, или не. Искам да уточня обаче, че ако при нас излезе отрицателен резултат за борелия, това не трябва да успокоява пациента и той задължително трябва да си направи серологично изследване 30 дни след ухапването. Чрез него се търсят антитела, които евентуално организмът е образувал срещу борелиите. Ако резултатът е положителен, лечението е с антибиотик. Ние, веднага след откриване на борелии, препоръчваме профилактика с антибиотик за 72 часа след ухапването, която в много голяма степен предпазва от развитие на лаймска болест. 
Според статистиката на нашия вирусолог д-р Станчева през последните три месеца са направени серологични изследвания за носителството на антитела срещу борелията на 73 русенци. През март от изследвани 12 един е бил положителен, през април са изследвани 25, като положителните са трима, а през май те са четирима при изследвани 36 човека. 
- Какво представлява лаймската болест?
- Това е доста ново заболяване за науката. За първи път е открита през 1975 година в САЩ и носи наименованието си на град Лайм в щата Канектикът, където е диагностицирана за първи път. Интересно е, че тази болест е установена за първи път в хора, ухапани от кърлеж, който преди това е смукал кръв от елен. Оттогава започва изследване и на гризачи, и на горски животни, както и на кучета и бозайници по полето. Установено е, че почти всички животни могат да бъдат резервоари на лаймска болест. Затова кърлежите имат такава голяма заразеност от тази инфекция. Всъщност в самото природно огнище, както е нашият регион, кърлежите, когато смучат заразена кръв, могат да я предават на поколенията си.
- Колко стадии има лаймската болест?
- Тази болест протича в три стадия и ако човек не каже на лекаря си, че е ухапан от кърлеж, той може да се заблуди и да проведе лечение за друга болест, а в това време тази инфекция да порази стави, кожа, мускули, нервна и сърдечна система. 
При първия стадий на мястото на ухапването се получава едно много типично зачервяване, което не минава с мазила и с времето се втвърдява. Това е първият признак, който веднага ни подсказва, че трябва да потърсим помощта на лекар. Ако този стадий се пропусне, мястото на ухапването отшумява за около месец - два. След известно време, което може да бъдат и години, започва вторият стадий, който е във вътрешните органи. Той се изразява в пареза на лицевите нерви, както при сърдечен удар, болки в мускули и стави, в сърдечната и нервната област и други. Третият стадий засяга ликвора и може да доведе до инвалидизация и смърт. Доколкото знам, в Русе няма смъртен случай от лаймска болест, но подчертавам, че е много важно да не се пропуска първият стадий на инфекцията, за да има ефикасно лечение.
- Преболедувалите лаймска болест придобиват ли имунитет?
- Не, тази болест не оставя траен имунитет и той е наличен само по време на лечението и след година човек може пак да се зарази от тази инфекция.
В крайна сметка искам да обобщя, че за диагноза на лаймска болест първо трябва да бъде изследван кърлежът. 30 дни след ухапването, но не по-рано, може да се изследва кръвта за наличие на антитела. И след като има положителен резултат, се прави имуноблод, който е потвърдителен метод и гарантира 100%, че се касае за лаймска болест. 
- Какви други изследвания се правят в лаборатория „Здраве“?
- В областта на клиничната лаборатория няма изследвания, които да не се правят и при нас. Вирусологичните изследвания включват почти цялата инфекциозна патология като херпеси, СПИН, всички видове хепатити. Микробиологичните изследвания включват гърлени, носни и други секрети, урина, кръв, туморни маркери, простат специфичен антиген, хормонални изследвания. От няколко години работим писиар, който е един нов метод за диагностика на инфекциозни заболявания, които трудно се диагностицират.
- Колко персонал обслужва всички филиали към лаборатория „Здраве“?
- 45, в това число лекари, лаборанти, биолози, шофьори, администратори.