Д-р Розина Мирчева е родена във Велико Търново през 1955 г. Завършила е медицина във МА-София. Има специализации по медицинска паразитология и микробиология. От 1979 г. работи в Русе, като вече 15 години е управител на многопрофилна медицинска лаборатория „Здраве“.

- Д-р Мирчева, вече 15 години русенци „измерват“ здравето си в лаборатория „Здраве“. Как поставихте началото?
- Пътят беше труден, но си струваше всяка крачка. Станахме по-добри, усъвършенствахме се и постигнахме това, за което не бяхме и мечтали. Когато през 1999 г. основахме лабораторията, бяхме аз, един лаборант, един лекар и два апарата под наем. Екипът на клиничната лаборатория бе д-р Грета Георгиева, която до миналата година ни помагаше, и лаборант Таня Андреева, която в момента ни е старша. Апаратите бяхме взели от Тубдиспансера и това беше всичко в една стая на „Борисова“. Оттам нататък постепенно увеличавахме екипа от лекари и лаборанти, за да достигнем сега до 32-ма служители. Колеги, които искат да се научат да работят всички видове изследвания, имат тази възможност при нас. Няма лаборант, който да не може да прави всички видове операции и затова са взаимозаменяеми.
- Колко филиала има лабораторията?
- Сега са седем - централният в Стоматологията, в ДКЦ-1, ДКЦ-2, в „Дружба“, на бул.“Скобелев“, в Сливо поле и Тутракан. Ние обхващаме целия спектър на лабораторните изследвания, затова сме предпочитани. Част от нещата, които са високоспециализирани и единични проби, се изпращат в София и чужбина.
Най-новото при нас и с което се гордеем, е молекулярната диагностика. Започнахме миналата година, назначихме биолог, разработихме отдела и купихме цялата нужна апаратура.
- Какво се изследва по този начин?
- Тази молекулярна диагностика обхваща всички ДНК проби. Това са тестове, които изследват ДНК на различни видове инфекциозни агенти. Започнахме от тези, които не могат да се изолират по друг начин - бактерии, които не могат да бъдат култивирани, защото са особени и не растат върху обикновените хранителни среди.
Тези изследвания дават отговор за наличието на полово предавани заболявания - уреаплазма, микоплазма и хламидия. Имаме и комплексно изследване, тъй като много често се случва пациенти да имат по повече от един вид инфекции. Това са изключително коварни заболявания, които имат симптоми, но микробиологичните изследвания не дават никакъв резултат. След като се сложат в тези тестове обаче, всичко излиза наяве. В случая не става дума за изследване на човешката ДНК, а на самия микроорганизъм. Лично аз много отдавна мечтаех за този нов вид работа, тъй като това е микробиологията, която излиза от нивото на Пастьор - високоспециализирана диагностика, скъпо струваща, но сигурна на 100%.
Едно от нещата, към които целият ни екип се стреми, е да бъдем в крак с най-новото. На нас никой не ни плаща, никой не стои зад гърба ни и разполагаме с това, което сами си изработим.
- Възможно ли е да се говори за профилактика, като се разчита само на лаборатория?
- Ние много държим на профилактиката и се опитваме да предлагаме пакети на хората, които нямат време да ходят и да чакат пред лекарските кабинети. Лабораторията е този инструмент, с който действително можеш да провериш здравето си. Говорим за хора, които нямат оплаквания.
- Как техниката помага в отношенията лаборатория-пациент?
- Без техниката се връщаме години назад. Ние сме въвели уникална лабораторна информационна система, която осигурява с минимум човешки достъп максимум информация. Това означава и автоматизация на работния процес. Да речем, че вие се нуждаете от изследване на кръв. Тя се взема в епруветка, а в същото време в системата се въвеждат изследванията, които трябва да бъдат направени. Отпечатва се уникален бар код, който се поставя върху епруветката и апаратът ни сам разчита какво трябва да се изследва на тази проба. Възможността за грешка е сведена до минимум, тъй като в самия апарат се нанасят автоматично показателите от този номер. Когато всичко е готово, преминава през лекар за проверка и се нанася в лабораторното досие. Когато той прецени, че всичко с изследването е както трябва, вече е в информационната система, достъпна за пациентите. Това важи за всички изследвания в нашата лаборатория.
Другото, което наистина ни отличава, е, че правим абсолютно всички комплексни изследвания. Като пример ще посоча бременните жени, на които им се налага да си направят един куп изследвания. Идвайки при нас, всичко е на едно място - спестяват пари от такси за вземане на биологичен материал, оставят на едно гише пробите, като си спестяват време за чакане и получават от същото място резултатите.
- Успявате ли да спечелите и доверието на лекарите от другите специалности?
- Стараем се. Следващата седмица ще организираме семинар с акушер-гинеколози за възможностите на пренаталната диагностика.