Д-р Розина Мирчева е завършила Медицинска академия в София през 1979 г. Също там специализира Медицинска паразитология и тропическа медицина, а малко по-късно и Микробиология. Д-р Мирчева е управител и мажоритарен собственик на лаборатория „Здраве“. В нея се извършват всички най-често изисквани от лечебната мрежа лабораторни изследвания - клинични, микробиологични, вирусологични, паразитологични, както и цитонамазки. Лабораторията, която е на пазара от 2001 г., днес има 9 филиала в Русе и в областта, а централната й приемна отскоро е на нов адрес: ул. „Видин“ 21.


- Д-р Мирчева, изненада ли ни тази година грипът толкова рано? Преди няколко дни директорът на Националния център по заразни и паразитни болести и национален консултант по микробиология проф.Тодор Кантарджиев съобщи, че грипен вирус A/H3N2, известен като „Хонконг“, е доказан при две жени от София и Стара Загора.
- Да, има такива съобщения за две заболели жени, без особени усложнения. Новите данни показват, че тази година щамът „Хонконг“ ще е водещ в епидемиологията на грипната епидемия.
- Кога всъщност е обичайното време на грипните епидемии?
- Пикът на грипната епидемия в България обикновено протича в края януари - началото на февруари.
- Това означава ли, че вече е късно за противогрипна ваксина?
- Може би все още не е късно, но е крайно време, защото трябва да има време организмът ни да образува антитела срещу грипните вируси, заложени във ваксината. Имунитетът, който получаваме след ваксиниране, има трайност около 6 месеца, покрива целия есенно-зимен период.
- През изминалия месец имаше много болни и бройката им като че ли се увеличава. Ако е рано за грип, какви вируси циркулират в момента?
- Във всеки случай не са грипните. Това са други вируси. Едните засягат горните дихателни пътища и заболяванията преминават за няколко дни с температура, хрема, кашлица, болки в гърлото. Другият вид вируси предизвикват гастро-интестинални смущения като повръщане и по-рядко стомашно-чревни разстройства. Но те се разпространяват по същия начин като грипните вируси - по въздушно-капков път. И особено сега, в по-студените дни, когато хората се събират в по-затворени пространства, това е предпоставка за увеличаване на тези заболявания.
- А какво казва Световната здравна организация за грипните вируси тази година?
- Те ще са от групите А и В, които всъщност циркулират и всяка година. Но тази зима ще има грипен вирус, който е по-рядко срещан и по-рядко е предизвиквал пандемия от грип. Затова се очаква епидемиологичната обстановка да е малко по-тежка и повече хора да се разболеят, тъй като общественият имунитет го няма специално при този грипен вирус. Това е вирусът „Хонконг“, но ще има и „Калифорния“, както и „Бризбейн“. Но както знаете, при грипните вируси никога не можем да бъдем сигурни, защото те са силно изменчиви. Това е най-изменчивият вирус и затова не може да се направи една ваксина, която да бъде еднократна за целия живот на човека.
- Всички лекари съветват, когато се разболеем от грип, да не вземаме антибиотици, лечението да преминава на топло вкъщи, с чай, витамини и евентуално противовирусни медикаменти. Кога се стига до антибиотици?
- Антибиотиците имат своето място в лечението на усложненията от грипния вирус. Но грипните вируси почти винаги отварят вратата за бактериалните инфекции, а бактериите в гърлото са изключително много, като част от тях могат да се превърнат в патогени - това са стафилококи, ентерококи, стрептококи и други. Трябва обаче да се знае, че в началото на инфекцията не би трябвало да се приемат антибиотици. Но ако организмът не може сам да се справи за няколко дни с вирусната инфекция и започне постоянна температура, усложнения с ангина, бронхит и пневмонии, тогава вече задължително трябва да се премине към антибиотично лечение.
- А задължително ли е в такива случаи да се прави антибиограма?
- Не само че е задължително, а е абсолютно необходимо, това просто не трябва да се пренебрегва от лекуващите лекари. В много случаи обаче те не изчакват излизането на антибиограмата, защото това отнема от 2 до 3 дни, и тогава вече може да е късно да се започне антибиотично лечение. При положение, че лекарят е убеден, че трябва да се взема антибиотик, той може да го назначи и след това лечението да се коригира в съответствие с антибиограмата.
- Това ли е начинът да се избегне антибиотичната резистентност, за която се говори много през последните години?
- Да, антибиотична резистентност има и бих казала, че това е един голям проблем. Защото и от изследванията в нашата лаборатория, а и в други лаборатории в световен мащаб се знае, че антибиотичната резистентност е изключително разпространена. И това се дължи на няколко неща. От една страна, безразборната употреба на антибиотици от хора, които имат склонност към самолечение. Но ако антибиотикът е неподходящ, той не само че не убива бактериите, за които е предназначен, а напротив - прави ги по-устойчиви. От друга страна, самите бактерии имат много добре изразена склонност към образуване на защитни механизми против антибиотиците. Това е т.нар. естествен подбор, тоест всички трябва да оцелеят, да се запази видът, който да се разпространява.
Но не само тези хора са виновни за антибиотичната резистентност. Във ветеринарната медицина също се използват много антибиотици, част от които са срещу бактерии, които са общи за животните и хората. Освен това има и някои не много добри практики за използване на антибиотични средства не за лечебни цели - в различни козметични средства и препарати, които се употребяват понякога и като хомеопатични. Така че използването на антибиотиците е повсеместно. Дори в малки количества, които са още по-вредни, защото точно тези малки количества предизвикват най-голямата антибиотична резистентност на бактериите. 
- Това е много интересно и същевременно притеснително, че има антибиотици в козметиката например.
- В повечето случаи не се обявяват тези неща, но изследванията, които са правени, аз не говоря само за България, а това са данни от Световната здравна организация, показват, че се намират следи от антибиотични вещества в много от козметичните продукти.
- Възможно ли е да се използват в козметичните продукти с лечебна цел, в т.нар. медицинска козметика?
- И такива има.
- И какво е според вас решението на проблема с антибиотичната резистентност?
- Преди всичко това, което зависи от нас, е да не се самолекуваме особено с антибиотични препарати. Ако преценим, че нашето заболяване не се повлиява от обикновените симптоматични средства за лечение на вирусните инфекции и лошото ни здравословно състояние се задълбочава, да отидем на лекар - дали личният или някой от специалистите, който да ни препоръча едно правилно и адекватно лечение.
- Необходимо ли е болен от грип човек да дойде в лабораторията, за да си направи изследване от кой точно вид грипен вирус се е разболял?
- Да, редно е да се знае, че това е именно вирусно заболяване. В лабораторията можем да определим дали това е грипен вирус и от коя група е - А или В. Изследването на различните вируси, които циркулират, е важно за науката, за епидемиологията и за епидемиолозите, които следят обстановката. За самото лечение няма значение, защото за вирусните заболявания има няколко препарата, които ги лекуват. Те трябва да се вземат съвсем в началото на заболяването, когато започва най-бурното развитие на вируса в нашите клетки. Ако се прескочат 1-2 дни, това лечение вече губи своя смисъл.
- Безспорно сега е необходимо подсилване на организма, за да е по-устойчив на вирусите. Какво е вашето мнение за хранителните добавки?
- Не съм против хранителните добавки, те трябва да се приемат, но без да заместват храненето, разбира се. Трябва да се вземат и стимулиращи имунната ситема вещества, особено сега в този есенно-зимен период, когато сме подложени на какви ли не вирусни атаки. Трябва да се вземат повече витамини от групата В и С най-вече, за да може организмът да се справи сам и да не се стига до антибиотици.