Договорът с мобилен оператор може да бъде прекратен без неустойки до 7 дни след сключването му, ако клиентът не е дал съгласието си той да влезе в сила веднага. Така потребителят ще има право да обмисли условията и ако прецени, че са неизгодни за него, да се откаже - каквато възможност се дава в 14-дневен срок при покупки от разстояние. Нещо повече - той по никакъв начин не може да бъде принуден да положи подписа си под заявлението за незабавно влизане в сила на договора. Това припомни председателят на Комисията за защита на потребителите (КЗП) Димитър Маргаритов. Той призова потребителите да не подписват нови договори само във връзка с отпадането на роуминга от 15 юни. 
Към потребители, чиито договори по съвпадение изтичат точно в този момент, започват настойчиви обаждания от страна на мобилните оператори за това да подпишат нови срочни договори. Предлагат се уж по-изгодни условия, а всъщност целта е потребителят да бъде обвързан със срочен договор, тъй като неговото прекратяване е по-сложно, макар не чак толкова, колкото беше преди известно време, коментира Маргаритов. Потребителят не е длъжен и по никакъв начин не може да бъде накаран да подпише нов срочен договор, а след изтичането му действащият би трябвало да се трансформира в безсрочен, който може да се прекрати с едномесечно предизвестие.
Председателят на КЗП обърна внимание на това подробно да се четат условията преди подписването на договор. В него може да има доста съпътстващи услуги и в рамките на новите условия потребителят да не забележи, че му се добавят и други, за които ще трябва да плаща допълнително. Например, ще разполага с повече безплатни минути, но същевременно ще има още една СИМ карта, за която ще трябва да плаща месечна такса.