35-ия си рожден ден ще отпразнува днес с голям концерт камерната фолклорна формация „Кукери“. Тя е добре позната като представяща едни от най-добрите образци на българския музикален и танцов фолклор на световни фестивални сцени, на палубите на чуждестранни пасажерски кораби, в ресторанти, социални заведения, в училища, по площади и в концертни зали. Продуцентът на „Кукери“ Цецко Колев е посветил на фолклорната група немалка част от своите „вече 100 години“, както сам си определя възрастта.
Групата е създадена през есента на 1982 г. в София, когато Цецко Колев е студент и заедно със свои колеги поставя началото. Правят няколко атрактивни танца и с костюми под наем започват концертна дейност. Отначало с известни изпълнители, след това идва ред на самостоятелните изяви в страната и чужбина чрез тогавашната концертна дирекция „Музика“ - след задължителния изпит за категоризиране. 
След дипломирането на хората от групата тя се разпада. Но през 1985 г. Цецко Колев възражда фолклорна група „Кукери“ с напълно обновен състав, като се запазва името, камерната форма, стилът. Доста трудно, почти невъзможно е било оцеляването в много по-малкия от столицата Русе, с установено от години статукво и нулева толерантност към частното предприемачество, признава Колев. И казва, че е изключително благодарен на събитията от тази повратна година в неговия живот, за да почне да работи сам, без държавна заплата и да разчита единствено на себе си, макар понякога само с 2 лева в джоба. И разказва, че е бил назначен за ръководител на танцови състави в Ново село и Червена вода, но само след три-четири месеца успява да вбеси партийните велможи от Русе - семейство Петрови, като отказва да пусне децата да танцуват на предизборно събрание на БКП, защото са деца и не им е там полето за изява. А това светкавично води до подаване молба за напускане. По същото време му предлагат да започне работа в ансамбъл „Найден Киров“, но и там след няколко месеца установява, че има несходство на характерите и методите на работа и напуска.  
И продължава да работи с „Кукери“. 5 години следва задочно режисура в Пловдив, за да получи още една диплома, която определя като ненужна. Работил е за детските състави „Зорница“ и „Русчуклийче“, макар да не е запазил най-добри спомени от това. И много години от живота му са минали в пътуване до читалищата на десетина населени места в Русенско, за да упражнява постановъчна и хореографска дейност, в това число и с други състави от страната, дори и с професионални. По време на десетината години работа с хореографските паралелки на училище „В. Левски“ Цецко Колев издава своята книга „Българска народна хореография“, одобрена от Министерството на културата. 
А „Кукери“ през това време свирят и танцуват, без да слугуват на някого и да чакат признание от институции или от силните на деня, но и без финансова подкрепа, гордее се създателят на формацията. Колев посочва като любопитен парадокс факта, че на афиша за един от русенските концерти през 2002 г. пишело „Кукери“ - Германия“. Защото кметът на едно немско градче, където групата танцувала, накрая увеличил договореното възнаграждение за сметка на градския бюджет.  
Хореографът Цецко Колев е обучил стотици деца и в танцово училище „Кукери“ повече от 3500 любители. В залата на групата клубните членове се забавляват, потропвайки популярни или автентични български хора. 
Колко ансамбъла в България могат във всеки момент да поднесат на публиката 90-минутен концерт? Според продуцента Цецко Колев „Кукери“ са винаги в „бойна готовност“ и с такъв концерт ще отбележат 35-ия си сезон. Това ще стане днес от 19 ч в Доходното здание. Но понеже поканите за този спектакъл вече са изчерпани, 13-те музиканти, тримата певци и 44-мата танцьори преди да излязат на сцената, ще залюлеят едно Дунавско хоро на площада пред общината. И канят русенци да се включат в него и да споделят празника на групата, прославила България в 33 различни държави по целия свят.