Солидно русенско присъствие - както се полага на домакини, ще има по време на откриващия се тази вечер в 18 ч в зала „Европа“ на Доходното здание Шести международен фестивал на алтернативното кино, съобщи председателят на Асоциацията на алтернативните кинаджии в България Владимир Илиев. Фестивалът „Дунав - реката на Европа“ за шести пореден път ще събере любители и професионалисти от различни краища на света, които правят некомерсиално кино. За съжаление, 
финансирането на тазгодишното издание на фестивала е доста скромно
което със сигурност ще редуцира участието на гости от други държави и от други градове в България, които обикновено с нескривано удоволствие се събират да обменят творчески сполуки и нови идеи в Русе. Нашият фестивал вече си е извоювал сериозен авторитет и се радва на солиден интерес, признава Владо Илиев. И уточнява, че русенското участие ще се изрази в пет ленти на Група „Русе филм“ - един полухудожествен, два документални и два анимационни филма, ще има и едно индивидуално участие. 
16 страни от Европа представят своето творчество в областта на некомерсиалното кино, като сред тях са Полша, Великобритания, Македония, Украйна и други. С голям интерес се очакват филмите от Парагвай - те ще се представят за първи път на феста, но също и новата продукция от Аржентина, работите на колегите от Съединените щати /един от авторите оттам е със сръбски корени/, казва Илиев. 
Традиционно силно е алтернативното кино на Иран
което за пореден път ще гостува в нашата конкурсна панорама, добавя той. И акцентира върху новите моменти във фестивала. 
От тази година отпада определянето на конкретна тема за филмите. Досега винаги определяхме водещо лого - екология, природа, но нашите колеги от чужбина изказаха настойчиви предпочитания към освобождаването от такива рамки и затова взехме решение да свалим тези ограничения, обяснява председателят. Така в програмата на фестивала влизат разнообразни ленти - разнообразни и като жанр, и като тема, и като изразни средства. А също и различни по продължителност. Русенската публика ще може да види 
филми, които траят по една, две или три минути
но също и ленти с продължителност от 48 и 60 минути, издава Владо Илиев и уточнява, че и двата най-дълги филмa са български. 
Другият нов момент във фестивалната програма е участието на блок с филми от фестивала на червенокръстките филми, който се проведе във Варна. Варненският фестивал е от най-високата категория на подобни арт форуми - категория А, след известно прекъсване миналата година той беше възстановен и ние се радваме на възможността за това добро сътрудничество, обяснява Илиев. Ние им предоставяме наши филми, които са насочени в тяхната тематика, а те ни връщат жеста с техни ленти, които често не са комерсиални и напълно отговарят на нашите изисквания, казва русенецът. В резултат на всичко това от тази вечер до събота вечерта в зала „Европа“ 
ще бъдат прожектирани и 7-8 филма от червенокръсткия фестивал
Със сигурност едно от предизвикателствата ще бъде прожекцията на филмите, създадени от членовете на журито. Това е един от елементите на фестивала, който неизменно приковава вниманието и на участниците, и на публиката. Председателят на журито проф.Станимир Трифонов е обещал да представи на вниманието на фестивала свой филм от телевизионната поредица „Умно село“ за известния български режисьор Иван Терзиев. Свои ленти ще представят също и членовете на журито Ан Уотърсън от Англия, Светослав Таранюк от Украйна, Петре Чапоски от Македония. Другият български член на оценяващата комисия, карикатуристът Валери Александров-Валекс, който е родом от Русе, обещал да донесе свое анимационно филмче. 
Прожекциите тази вечер ще започнат веднага след официалното откриване в зала „Европа“, което е предвидено за 18 часа. В петък часовете за удоволствие пред големия екран в залата в Доходното са от 9 до 12 и от 16 до 20, в събота сутрешните прожекции са в същия отрязък, но следобед ще траят само час: от 15 до 16 ч. След това остава да се състои тържествената церемония по връчването на наградите.
Наградите също ще бъдат некомерсиални и оригинални
уверява Владимир Илиев. Призовете не са парични и носят повече характера на символ и радват с художествената си стойност. Този път те са изработени от Валентин Алахверджиев и Виктор Христов от Група „Русе филм“ и представляват пластики, изработени от речни камъни. Журито ще определи носителя на голямата награда и ще открои най-добрите в различните категории, освен това ще бъдат връчени една специална награда на журито и други тематични призове. 
Всички фестивални събития са отворени за публиката, напомни накрая Владимир Илиев.