Едно от светилата в Университета в Кобе Румяна Ценкова е най-новият почетен гражданин на Русе. Тя получи отличието за постигнати високи държавни и международни постижения в областта на науката от кмета Пламен Стоилов на празника на града. В церемонията участваха председателят на общинския съвет Христо Белоев, ректорът на русенския университет проф.Велизара Пенчева, роднини, колеги от Япония и приятели на проф.Ценкова.
Изключително съм горд от постиженията на тази достойна българка. Точно с такива велики личности доказваме на целия свят защо Русе е градът на свободния дух - именно тук са родени едни от най-успешните хора и не случайно тук започва Възраждането, каза Стоилов.
Белоев допълни, че е чест името на Ценкова да се свързва с Русенския университет. 
От своя страна Румяна Ценкова заяви, че с гордост разказва за родния си град Русе и благодари за вниманието и оказаната й чест.
Проф. Румяна Ценкова е родена в Русе и завършва университета в града. Като първенец на випуска има право на избор между индустрията и селското стопанство. Дипломната й работа е насочена към създаване на сензор за производство на кисело мляко. Получава предложение от московския проф.Николай Иванович Кипилин да включи в експериментите си близката инфрачервена спектороскопия и заминава за Москва. Така става първият учен в света, използвал близката инфрачервена светлина. Преза 1990 г. печели стипендия „Монбушо“ на японското образователно министерство и заминава за Япония. През 2004 г. става доктор на селскостопанските науки в Университета на Хокайдо, Япония. От 1996 г. досега работи в Университета в Кобе и става единствената жена професор на инженерния факултет на университета, в който и до днес преподава специалността „Биоизмервания“. Често води научни светила на лекции и семинари както в родния Русе, така и в цяла България, а научните й открития се използват за иновативна медицинска диагностика.