Приемам първото място в листата за народни представители на БСП-Русе като оценка за работата ми и като голяма отговорност, която ще поема, каза вчера проф. Христо Белоев.
Той смята, че с натрупания си професионален и обществен опит може да бъде полезен в парламента и на Русе. Особено в областта на образованието, където има тежки проблеми, натрупани с годините. Необходими са спешни мерки, тъй като в момента има голямо разминаване между броя на висшите училища, приема в тях и реалностите, каза ректорът на Русенския университет. През тази година българските ВУЗ-ове обявиха над 74 000 места за студенти, при положение че средно образование завършиха 50 000 души, а от тях над 12 000 ще учат в чужбина, забележете колко голяма е ножицата между обявения прием и кандидат-студентите, подчерта проф. Белоев. Според него, ако искаме качество, броят на висшите училища и приемът рязко трябва да се ограничат. Кандидат-депутатът смята още, че е необходима и ревизия на специалностите, тъй като сега над 50% от висшистите завършват право и икономика, докато пазарът има остра нужда от други специалисти. Той е и за поправки в Закона за развитието на академичния състав, който вече трета година работи порочно, поради което една голяма част от университетските кадри не отговарят на високите съвременни стандарти. Реформи са необходими и в средното образование, коментира проф. Белоев.
На въпроса как ще се отрази на университета предсрочното напускане на ректорското място, Христо Белоев отговори, че той досега е работил с добър екип, така че има подготвени хора, които да продължат да работят в посока укрепване на позициите на РУ. А що се отнася до Русе, всички ние трябва да работим за привличане на нови инвестиции, за изграждане на нови производства и за максимално усвояване на европейските средства, каза още проф. Христо Белоев. Само така според него градът ще преодолее икономическата, социалната и демографската криза.