От Българска Федерация Шотокан Карате (БФШК) изясниха какво се е случило с Тодор Събев, който бе транспортиран по спешност от Белград след нанесена травма: 

От 5 до 7 май се проведе европейско първенство по Шотокан Карте – До и Европейска Кохай Купа в град Суботица, Сърбия.

Последната среща между Тодор Събев и румънски състезател в една от най-престижните и тежки категории „Open“ завърши с тежък нокаут за нашият състезател.

След дълга и оспорвана среща и изключително драматични последни секунди, Събев спечели двубоя с минимална разлика – няколко стотни след последния гонг. Четиридесет килограма по-тежкия от него опонент нанася силен удар в главата на вече спрелият битката наш шампион.

Тодор Събев е на 22 години от град Русе, в момента се състезава за клуб „Ипон“. Той е многократен шампион по Шотокан Карате-До и един от най-техничните състезатели. Тодор има многобройни отличия и от други бойни спортове. В момента завършва право в Русенския университет.

Ударът предизвиква мозъчен кръвоизлив и Тодор е хоспитализиран в местната болница в гр. Суботица. След консултации и постоянна комуникация в БФШК се взима решението да бъде транспортиран в Белград.

По разпореждане на премиерът Бойко Борисов в късния неделен следобед, Тодор Събев бе изпратен за България с транспортния самолет „Спартан“, за да бъде настанен във ВМА – гр.София.