От новия правосъден министър Цецка Цачева зависи кога потенциалните бегълци от правосъдието ще се сдобият с “електронни гривни” за проследяване. Това става ясно от писмен отговор на бившия вече служебен министър на правосъдието Мария Павлова до ексминистъра Екатерина Захариева, в качеството й на депутат до вчерашния ден, предаде БГНЕС.

Документацията за обявяването на обществената поръчка е била комплектована на 02 май.

Мария Павлова, която е следовател в Националното следствие, реагира остро на твърдението на предшественичката й Екатерина Захариева, че в края на януари 2017 г. документацията за обществената поръчка, която Главна дирекция “Изпълнение на наказанията” тепърва ще обявява, е била готова. “Уважаваният народен представител (към разписването на отговора Екатерина Захариева е министър-бел.ред.) твърди, че документацията за стартиране на обществена поръчка за проекта за “осигуряване на т.нар. електронни гривни за предсрочно освободени лишени от свобода бил готов още преди три месеца. Не ни е известен източника на информация на народния представител, но данните категорично не отговарят на истината”, пише Павлова до Захариева.

Към момента на встъпването в длъжност на Мария Павлова като служебен министър на правосъдието не са били готови “Техническата спецификация” и “Методиката за определяне на комплексната оценка на офертите”. Тяхната подготовка е била възложена на външни експерти, които са приключили работата чак в края на април месец. Мария Павлова уточнява, че към момента цялата документация е готова и няма пречка процедурата да бъде обявена.

Въвеждането на “електронни гривни” срещу потенциални бегълци от правосъдието се обсъжда вече 3-4 години, основно заради зачестилите случаи, в които лица с наложени ефективни присъди избягват изтърпяването им. Само за периода 01 януари 2015 г. - 01 януари 2017 г. бегълците от правосъдието възлизат на 821 души, от които 350 все още не са заловени. В рамките на мандатите на бившите министри на правосъдието Христо Иванов и Екатерина Захариева ГДИН подготви и обяви обществена поръчка на стойност от близо 2 млн. лв., която заради допуснати нарушения бе прекратена, което постави под риск усвояването на европейските средства.