Бъдещият премиер на Македония ще бъде Зоран Заев. Това потвърди самият той. Лидерът на Социалдемократическия съюз на Македония (СДСМ) разказа за безредиците, избухнали в македонския парламент през миналата седмица, в ефира на БТВ

Политикът беше сред над 100-те души, ранени в сблъсъците. Той успокои, че вече е добре и се е разминал само с няколко конци - 3 на главата и 2 отстрани.

"Официално определихме случилото се като опит за умишлено убийство, защото демонстрантите стояха вътре над 3 часа без да позволят на полицията да се намеси", каза Заев и допълни, че именно депутатите на политическите му съперници от ВМРО-ДПМНЕ са отворили вратите за протестиращите.

Лидерът на СДСМ каза, че сблъсъците избухнали точно когато той и партньорите му от албанските партии давали пресконференция за журналистите след избора на Талал Джафери за председател на парламента. Според Заев протестите не са спонтанни, а планирани от ВМРО-ДПМНЕ в опит да не се откажат от властта. Това е и причината, поради която те блокират съставянето на правителство вече 5-а седмица, въпреки наличието на коалиционно мнозинство. "ВМРО_ДПМНЕ не се отказва от властта от страх да поеме политическата отговорност за действията си", каза Заев.

Относно изпяването на албанския химн в парламента след избора на Джафери Зоран Заев изрази недоволство от случилото се и пое ангажимент това да не се случи никога повече. "В македонския парламент се е чувал и занапред ще се чува само македонския химн", категоричен беше лидерът на СДСМ.

Зоран Заев подчерта, че Македония за него е всичко и в бъдеще ще продължава да се бори за целостта на Македония. Според него антиевропейските настроения са провокирани само от политическите му съперници, а единственият път за новото правителство ще е пълноправно членство на страната в НАТО и ЕС.