Придобиването на българско гражданство в случаите на натурализация по български произход вече ще е по-трудно, след като влезе в сила наредба от 1999 г. за прилагане на Закона за българското гражданство, съобщи "Дневник". Промените предвиждат да се изискват допълнително всички документи, които доказват наличието на поне един възходящ роднина от български произход.

Подзаконовият нормативен акт бе подготвен и приет от служебното правителство. Видно от документите, публикувани за обществено обсъждане преди приемането на наредбата, тя е изработена от зам.-министъра Валери Тарандов. Според мотивите на министерството кандидатите за получаване на гражданство по произход

досега не са представяли доказателства за възходящ роднина с български произход.

В подкрепа на това бил фактът, че вицепрезидентът отказва издаването на укази за хора, по чиито преписки липсват документи, удостоверяващи наличието на възходящ българин, обясниха за "Дневник" от Министерството на правосъдието.

Другите изменения засягат администрирането на процеса. Документите на неявилите се на интервюто според Закона за българското гражданство ще се връщат на посочения адрес за кореспонденция в България, а копие от заповедта на правосъдния министър заедно с всички документите ще се съхраняват в автоматизираната информационна система. При нередовности в молбата и приложените документи пък ще се връщат на общината, чрез която са изпратени с указания за отстраняването им. Новите промени предвиждат и предупреждение за носене на наказателна отговорност в декларацията, която молителят попълва при кандидатстване за българско гражданство по произход.

Предвижда се заварените преписки да се разглеждат по новите затегнати правила.
След проведените обществени консултации по проекта на нормативния акт са се наложили промени, съобразени с мотивите, посочени в становището на ВМРО – Българско национално движение, обясниха от ведомството. Така от наредбата отпадна текстът в удостоверението при кандидатстване за българско гражданство по натурализация да се посочват задължително данните, въз основа на които е установен българският произход на молителя. Като тези удостоверения се издава от Държавната агенция за българите в чужбина (ДАБЧ). Причините за отпадане на разпоредбата обаче са, че това вече е разписано като изискване в закона.

От предложенията отпадна и идеята да не се разглеждат документите на молител, който макар и да се е явил интервюто, не е отговорил на всички въпроси.

Предишните допълнителни изисквания за кандидатстване за българско гражданство бяха въведени преди две години.