Забавачките ще работят и през уикендите срещу заплащане

Съботно-неделни занимания за децата във варненските забавачници предвижда проект на общинска Наредба за условията и реда за организиране и финансиране на съботно-неделните и сезонни услуги по отглеждане на деца в общинските детски градини. Услугата ще се извършва срещу допълнително заплащане и при набиране на определен брой деца, като няма да е за цял ден и не предвижда хранене. Финансирането на допълнителните услуги ще се извършва чрез бюджета на всяка детска градина, като приходите ще остават за забавачниците. Според проекта, децата ще остават през почивните дни от седмицата до 4 часа дневно - от 8 до 12 часа. Услугата ще важи само за тези, които посещават съответното детско заведение. Това ще става в смесени по възраст групи, при наличие на минимум от записани и с платена таксата 12 деца. В една група не може да има повече от 25 деца. Заявката от родителите за посещение на съответните занимания от децата им ще става писмено до директора.

Таксата, която ще се заплаща за услугата, е 11 лева на ден.

Съботно-неделните услуги няма да се извършват, когато съвпадат с официални празници.

Според предложението на общинската администрация, за хлапетата, които не са обхванати в детските градини на територията на общината, ще има възможност и за целодневни грижи през летния сезон. Те ще се реализират само през неучебно време от 1 юни до 15 септември. Родителите предварително трябва да заявяват желанието си на място в избраната от тях детска градина. Група се сформира отново при наличие на минимален брой от 12 деца, които ще бъдат обгрижвани от 7 до 19 часа, а услугата ще струва 100 лева.

Проектът на Наредбата е публикуван на сайта на общинската администрация за предложения, мнения и становища на варненци, които трябва да бъдат направени в 30-дневен срок. Тя ще влезе в сила, след като бъде обсъдена, допълнена и одобрение от Общинския съвет.