Оправданата по обвинението за убийството на новороденото си дете Виолета Еленска осъди прокуратурата. Русенският окръжен съд постанови държавното обвинение да плати на Еленска 5000 лева обезщетение за причинените й неимуществени вреди, както и похарчените за адвокатски хонорари 8000 лева.
Както „Утро“ писа, Виолета Еленска бе обявена за невинна, след като Върховният касационен съд потвърди оправдателната присъда на Окръжния съд в Русе.
През март 2014 година жената родила доносено момиченце в тоалетната в дома си, а минути след идването си на белия свят бебето се удавило там, където се родило.
Първоначално Еленска бе призната за виновна и осъдена от Районния съд на 2 години и половина затвор. Окръжният съд обаче прие тезата на защитата й, че тя не била знаела, че е бременна, макар вече да е раждала. И я оправда. 
Делото във ВКС бе гледано по протест на Окръжна прокуратура. Висшите магистрати взеха под внимание заключенията на вещите лица, според които Еленска не е умствено изостанала, но е на ръба. Според експертизата, когато трябва да вземе решение при много сложна ситуация, в каквато е била, тя можело да допусне грешки, които да са от ключово значение. Това опровергало тезата на прокуратурата, че семейството е знаело за настъпващото раждане и са решили да умъртвят бебето си, като не са го извадили от тоалетната чиния.
След като било повдигнато обвинението срещу Еленска за детеубийство, състоянието й рязко се влошило. От усмихната и лъчезарна майка и съпруга тя се затворила в себе си, станала нервна и раздразнителна, избухвала безпричинно, не искала да излиза навън, спяла неспокойно, плачела насън. Това състояние се задълбочило след постановяването на осъдителната присъда на Районния съд. 
Междувремнно се родило второ дете, което не могла да кърми дълго време, тъй като заради преживения стрес още на втория-третия месец кърмата й спряла. Заради влошеното й психическо състояние се наложило да търси помощ от личния си лекар, който обаче преценил, че няма нужда да бъде консултирана със специалист и препоръчал на Еленска повече разходки, за да преодолее тревожното си състояние.
Решението на Окръжния съд в Русе, може да бъде обжалвано пред Апелативния съд във Велико Търново.