Бащата убиец на 7-годишната Пламена се смее в съда.

Доживотен затвор без право на замяна за 38-годишния Пламен Петров поиска прокуратурата за това, че с метла, точилка, шамари и ритници мъчително и жестоко е убил дъщеря си Пламена на 20 април миналата година - навръх Великден. Вместо това петчленен състав на Русенския окръжен съд с председател Красен Георгиев присъди 16 години затвор при първоначален строг режим на бащата убиец. Втората му съпруга Емилия Георгиева-Петрова пък бе оправдана по обвинението, че не е направила нищо, за да предотврати конфликта и не се е опитала да спаси безпомощната Пламена, а е стояла безучастно и гледала тормоза. За нея прокуратурата поиска пробация за срок от половин година и 150 часа общественополезен труд. Присъдата е само на първа инстанция.
След прочитане на присъдата единствено адвокатът на Пламен Славчо Славчев говори с представители на медиите и заяви, че ще обжалва наказанието, тъй като вярва, че клиентът му заслужава по-лека присъда.
Не е ясно дали прокуратурата ще внесе протест.
„Съжалявам. Не съм осъзнавал, че мога да убия дъщеря си“ бяха последните думи на 38-годишния Пламен Петров преди да чуе присъдата си. Самият
той се държа повече от спокойно по време на заседанията в понеделник и вторник
и по нищо не личеше, че е притеснен. Напротив - през почивките дори се смееше. Съпругата му Емилия пък каза на съда, че съжалява за Пламена и за това, което се е случило.
Прокуратурата посочи изключителната укоримост на извършеното от Пламен, който е погубил един детски живот. Държавното обвинение бе категорично, че няма данни той да има киста в мозъка, като го нарече коравосърдечен мъж със садистични прояви, който е имал проблем с комуникацията със своите родители. Ден по-рано експерти го определиха като тежък психопат.
„С нанасянето на множество удари с особена жестокост, ярост и безчовечност Пламен е искал да лиши от живот детето. Пламена не е могла да се съпротивлява и брани, което е довело до убийството й по особен мъчителен начин докато е в безпомощно състояние“, пледира прокуратурата. Още повече, че това са данни, които е заявил един от приятелите на Пламен Любомир Вълчев, с когото той не е имал конфликт и няма защо да лъже.
„Логически не е издържано, дори е абсурдно казаното от Емилия
че тя е спяла, докато Пламен бие Пламена и не е чула нищо. Дори с думи не е опитала да спре агресията, макар че при намеса в разправията не е имало риск за нейния живот заради физическите й данни“, обърна внимание още държавното обвинение.
Адвокатът на Пламен докрай отстояваше тезата, че клиентът му не е искал да убие дъщеря си, нито е осъзнавал, че ударите му могат да бъдат фатални за нея. Затова настоя престъплението да бъде преквалифицирано и той да отговаря за смърт по непредпазливост, а не за умишлено убийство.
„Пламен е бил грижовен баща, правел е всичко да издържа семейството си, ровил е в кофите за боклук. Не е безчовечен и зъл, нито жесток човек. Не е рязал уши, не е разчленил труп.
Искал е да накаже Пламена за непокорството й, след като съпругата му Емилия му е въздействала и му е внушила, че детето не слуша
В деня на убийството не си е пил предписаните лекарства, защото не е имал пари да си ги купи. Моля да вземете предвид, че след боя Пламен е съжалил и започнал да прави изкуствено дишане на дъщеря си, опитал се е да й извади езика и да прави компрес на раните й“, обърна се към съдебния състав адвокат Славчев. Като обърна внимание, че Пламен е пенсионер по болест, учил е в помощно училище, а от 1984 година е регистриран в Центъра за психично здраве. Посочено бе и, че баща му страда от психично заболяване, а леля му е шизофреничка. Седмица преди кошмарния инцидент с Пламена той отново е бил в Психото.
„Говорим за болни хора. На 20 април се е стигнало до непредвидима разправия с неясен край. Емилия не е знаела, че ще се стигне до смъртта на Пламена. Напротив - била е същисана и дори е отишла в болницата по чорапи. Не е абсурдно, че е спала по време на боя, след като пие по 2 шепи лекарства всеки ден.
Съжалявам за смъртта на детето, но то е предизвикало ситуацията
А Пламен не е искал да го убива, а да го опердаши“, пледира адвокатът на Емилия.
И двамата защитници бяха категорично против заключенията на тройната психиатрична и психологична експертиза от варненската МБАЛ „Св.Марина“, които заявиха, че Пламен и Емилия са вменяеми и могат да ръководят действията си. А адвокат Славчев настоя да бъде назначена нова комплексна разширена експертиза с 11 задачи.
„Кой е по-компетентен да изготви нова експертиза, след като доц.Маринов е национален консултант по съдебна психиатрия“, контрира прокуратурата. Съдът отхвърли искането за назначаване на ново изследване на психическото здраве на подсъдимия.
Адвокатите поставиха под съмнение и думите на единствения очевидец на тежкия побой с фатален край, тъй като самият Любомир Вълчев призна, че за по-малко от едно денонощие е изпил около 2.5 литра вино.
От показанията на социални работници и учители стана ясно, че
Пламена е била много привързана към баща си
Нямало е нито един сигнал за това, че е дете в риск, нито пък някой е виждал синини по тялото й, въпреки че е ходела на плуване. Класната й ръководителка дори подчертала, че е имала ученичка, жертва на насилие вкъщи и знае как да различи такива деца, но Пламена не е имала такива симптоми. Преди фаталния бой навръх Великден детето казало на баща си и мащехата си, че са лоши родители.
От заключението на съдебния лекар стана ясно, че Пламена е получила множество удари, но фаталния за нея  е бил в гърдите й, от който сърцето й се пръснало. 
„Първата година от живота ни с Пламен, след като се оженихме през 2013 година, беше много добра. После обаче аз отговарях за грижите за децата и домакинстването и това много ме изнервяше и натоварваше. По-малката му дъщеря Деси е много умно дете, за Пламена не искам нищо да казвам, все пак е мъртва. Но много викаше. Когато й сресвах косата целия блок й чуваше крясъците.
Кавгите вкъщи бяха често заради децата
но Пламен ми казваше да не му се бъркам във възпитанието. Той много си обичаше децата и не ги делеше, нищо че знаеше, че Деси не е негова биологична дъщеря“, заяви Емилия пред съда. 33-годишната жена призна, че е давала идеи за наказания на децата - като 100 пъти клякане, стоене до стената в продължение на 15-30 минути с вдигнати ръце. Според нея това са нормални мерки за възпитание от страна на родителите.
Емилия разказа и, че когато не си пие хапчетата й се случвало да хваща някой влак и полицаи да я откриват в различни градове в страната и да я отпращат вкъщи. Така веднъж докато палела парното отишла в стаята на дъщеря си и от касичката на детето взела пари, с които хванала влака до Белоградчик. А заради многото хапчета, които приема, често й се доспивало. Затова според нея е нормално да е спяла докато Пламен бие яростно дъщеря си. Спомняла си само как след като се събудила видяла посинялото й телце с обърнати очи.
Според прокуратурата
денят 20 април 2014 година, когато Пламена е починала, е започнал с викове и крясъци
Първо Емилия се събудила, защото двете сестрички се карали. На обяд напрежението продължило, тъй като Пламена не обичала лук и плюела на пода парченцата лук от салатата. Тогава Емилия я накарала да ги събере и да ги изяде. А впоследствие събрала цяла лъжица лук от купата със салата и със сила се мъчила да отвори устата й и да я натика, за да я изяде. За наказание Пламена трябвало да измие чиниите, а след това Емилия се оплакала, че все тя готви и е време момичето вече да я отмени. Затова детето помогнало в беленето на картофи. Фатално обаче се оказало, че Пламена не четяла гладко урока, който баща й наредил да прочете на глас. Затова
освен с шамари, които често получавала, тя била наказана да седи в ъгъла с вдигнати ръце
Ръцете й обаче отмалели, което ядосало гневните родители. Чули се предложения да коленичи върху начупени орехови черупки, както и да кляка 100 пъти. Тя обаче седнала на дивана и с това отключила огромния изблик на ярост у Пламен, който започнал първо да я бие с дръжката на метлата, да й крещи да не плаче и вика, после я налагал с точилката, а накрая детето се озовало на земята и отнасяло ритници докато не издъхнало.