Русенският районен съд оправда бивша общинска наемателка, която буквално попиля апартамент в „Дружба 3“ и го остави в състояние като след бомбардировка.
През март миналата година екип на „Утро“ влезе в жилището заедно с хората от „Жилфонд“ и видя неописуема гледка: апартаментът беше с изкъртена дограма, плочките в кухнята бяха натрошени, нямаше нито един контакт, а банята беше направо изтърбушена - с натрошени мивка и тоалетна чиния. От стените се вееха на парцали надраните тапети, а стаите бяха „украсени“ с купища отпадъци.
В апартамента била настанена Сабриш М. - самотна майка с три деца, която преживява от помощи и благодарение на мъжа, с когото живеела на семейни начала, но без да извести за него Общината. Сабриш я карала като в комуна - не плащала ни наеми, ни сметки и от „Жилфонд“ няколко дни по-рано я предупредили, че ако не напусне жилището доброволно, ще я изкарат със съдия-изпълнител. Това било достатъчно да отпуши гнева на „репресираната“ и в апартамента настанал невиждан погром.
Още тогава общинарите изчислиха, че за да стане този дом годен за обитаване, местната хазна ще трябва да плати около 10 000 лева. Така и станало. В момента жилището е основно ремонтирано и вече има нови общински наематели.
Срещу Сабриш М. бе повдигнато обвинение за унищожаване и повреждане на общинска собственост. Почти целият личен състав на „Жилфонд“ начело с управителката Анелия Няголова бяха привикани в съда на разпит като свидетели. Накрая обаче Сабриш М. бе оправдана. Защо - ще стане ясно от мотивите на съдия Елица Димитрова, които трябва да станат ясни до месец.
От прокуратурата още вчера съобщиха, че ще протестират.
„Изобщо не очаквахме такъв развой. Просто няма как да коментираме това, докато не станат ясни поне мотивите на съда. Наясно сме, че няма как да си вземем парите за щетите от тази жена, но чак пък и да бъде оправдана - не очаквахме“, казаха и от „Жилфонд“.
Самата Сабриш вече не е общинска наемателка. Единственото, което знаят за нея от „Жилфонд“, е, че постоянно я търсят призовкари, вероятно заради неплатени сметки.