Европейската комисия не е обещавала сигурно отпадане на мониторинга върху България през 2019 г., особено ако няма налице необратими резултати на мерките срещу корупцията. Това заявява еврокомисарят по правосъдие Вера Йоурова пред БНР.

На въпрос дали при липса на очакваните 17 реформи в правосъдието мониторънгът ще отпадне в края на мандата на тази Европейска комисия Йоурова отговаря: "Не мисля, че господин Юнкер е обещал гарантирано отпадане на механизма за сътрудничество и проверка. Винаги сме казвали, че очакваме осезаеми резултати и необратимост на реформите, които да работят на практика".

Нейната оценка е, че тази година е решаваща за реформите и пожела решителност на политиците.

Тя уточнява, че не става дума за диктат, а за диалог. "Ние не бихме препоръчали неизпълними неща. За целта е нужно не само много професионализъм, а най-вече силна политическа воля и дори много смелост от хората на власт. В България говорим не само за борба срещу голямата корупция, но и срещу организираната престъпност", посочва тя.

Очаква се следващият доклад за напредъка на България за напредъка в борбата с корупцията и престъпността да бъде оповестен през декември.