КНДР се зъби на САЩ, които обмислят превантивен удар по нея

Агресивните туитове и проблематичното държане на президента на САЩ Доналд Тръмп бутнаха света до ръба на термоядрена война, предупреди КНДР. Напрежението около ядрените амбиции на Северна Корея ескалира в петък, съобщи в. “Дейли мейл”. САЩ обявиха, че може да нанесат превантивен удар по КНДР, ако се убедят, че тя готви нов ядрен опит, съобщи Си Ен Ен.

Пхенян предупреди, че скоро предстои “голямо събитие”, а американски представители смятат, че знаци сочат към ядрен тест, планиран за събота.

В случай на агресия от страна на САЩ комунистическата страна се закани да удари американските военни бази в Южна Корея и резиденцията на президента в Сеул.

“Северна Корея няма да стои със скръстени ръце след заплахата на САЩ с превантивен удар”, каза зам. външният мистър на КНДР Хан Сон Ньол, цитиран от Би Би Си. По думите му в страната вече има мощен фактор за сдържане и ако САЩ пристъпят към безразсъдни военни маневри, ще се сблъскат с превантивен удар от КНДР.

“Не ние, а САЩ и Тръмп създават белята. КНДР е готова за война, ако те изберат това”, заяви дипломатът в отговор на туит на Тръмп, че Северна Корея си търси белята. Министърът каза, че страната му ще извърши следващия ядрен опит, когато върховното командване реши, че моментът е подходящ.

Два американски ескадрени миноносеца плават близо до Северна Корея, единият е на около 480 км от ядрения ѝ полигон. Те носят ракети “Томахок”, придружава ги и атомна подводница, съобщи Ен Би Си.

“Силно вярвам, че Китай ще се погрижи за Северна Корея. Ако те не могат, САЩ заедно със съюзниците им ще се заемат с това!”, написа в туитър Доналд Тръмп.

Пекин пък предупреди, че който провокира конфликт, ще си плати.

Русия призова за “сдържаност” във връзка със Северна Корея и предупреди срещу всякакви “провокативни стъпки”.