В началото на месец април 2017 г. в град Скопие, Македония, се проведе Международна конференция на тема „Обществените библиотеки отговарят на реалните нужди на общността“, посветена на ролята, мястото и значението на културните институции в живота на съвременния човек. Форумът беше организиран от Градска библиотека „Братя Миладинови“ – Скопие, Сдружение „ИНОВА ЛИБ“ и се реализира с подкрепата на Международната неправителствена организация за иновативни услуги в обществените библиотеки EIFL-PLIP.

В рамките на конференцията директорът на Регионална библиотека „Любен Каравелов“ Теодора Евтимова представи иновативните подходи и сподели добрите практики на русенската институция. Особено внимание беше отделено на изградените партньорства с организации от публичния, частния и неправителствения сектори, сред които са УниКредит Булбанк – клон Русе, Дружество „Еконт Експрес“ ООД, Агенцията за хората с увреждания и много други, благодарение на които Русенската библиотека се утвърди като желано и предпочитано място за всички жители на града.

Участниците имаха възможност да видят интервю с управителя на Дружество „Еконт Експрес“ ООД и посланик на Русенската библиотека – Николай Събев, дадено от него при връчването на наградата „Подкрепа за библиотеките, 2014“. Интерес сред присъстващите предизвикаха и представянето на знаковите за Русенската библиотека обучения по начална финансова грамотност, както и видеофилмът „Финансови услуги в модерната библиотека“.