Непроходими пътища във вилните зони край Русе, правят действията на пожарната неефективни. Поредният случай е от сряда вечерта, когато на специализирания автомобил бяха нужни над 30 минути, за да се провре под надвиснали клонаци и да успее да измине разстоянието от едва 2 километра по ул.“Христо Македонски“ в една от вилните зони. 
Огнеборците са се отзовали на сигнал за запалени сухи треви, които са в непосредствена близост до къщите на хората. Пожарът най-вероятно е възникнал от небрежно хвърлена незагасена цигара, в резултат на което е лумнал огън, който можеше да се види и от високите етажи на блоковете в Русе. Проблем обаче се оказа не самото гасене, а намирането на пожара и достигането му със специализираната техника.
Тъй като пожарните автомобили са доста високи и имат допълнително оборудване /лампи, осветление, водни оръдия и т.н./, преминаването през вилните зони, където надвисналите и некастрени от години клони над пътищата правят работата им невъзможна. В бързината да стигнат до мястото на пожара, се чупат странични огледала и се надраскват автомобилите, а възстановяването на всичко това струва пари. А когато автомобилите все пак успеят да достигнат зоната на пожара, огънят обикновено е погълнал всичко. За щастие пожарът в сряда вечерта бе потушен, без да има засегнати хора, но остава въпросът какво би станало, ако трябваше да бъдат евакуирани спешно.
Подобен проблем има и в малките населени места. Миналата година при пожар в къща в село Червен дърветата също се оказаха сериозна пречка пред огнеборците. Тогава те коментираха, че отдавна са дадени предписания на кметовете от селата да се извърши окастряне, но поради липса на средства това не било възможно.