Високотехнологична охрана ще съпътства регулярните обходи на служители на КООРС по вилните зони. Няколко дрона, предоставени от Русенския университет, ще оказват денонощна помощ на охранителите, като следят за спокойствието във вилните зони. Идеята е в условията на отцепени граници на града и невъзможността на част от хората да посещават имотите си, общината да се погрижи за тяхната сигурност и да се пресекат евентуални престъпни посегателства. 

Летящите бодигардове са с визуални и термални камери, имат възможност да извършват около 40-минутен полет в радиус от 8 километра с един комплект батерии, издигат се на около 500 метра височина и са устойчиви на дъжд, мъгла и вятър до определена скорост.
Вчера доц.Георги Христов от университета направи и демонстрация на възможностите на един от дроновете, която бе наблюдавана от кмета Пенчо Милков и представители на полицията и КООРС.
„В автомобила на КООРС, който прави обход по график, ще има оператор, който ще проследява в реално време дали има набези и струпвания на хора по вилните зони. По данни на полицията, в първите дни на извънредното положение се наблюдава дори намаляване на подобни битови посегателства. Имаме достатъчен брой батерии и оператори, така че всеки, който си мисли да извършва подобни прояви, трябва да знае, че няма начин да не бъде видян“, заяви Милков и уточни, че зорка летяща охрана се предвижда за всички вилни зони, до които е ограничено придвижването - 9 километър, 11 километър, както и при Селеметя, където бе демонстрирана охранителната иновация.
Като „супер идея“ бе определена идеята на общината от страна на един от собствениците на вилни имоти Николай Лещарски. Той посочи, че в покрайнините действително има повече посегателства и се разбиват къщи, но самият той не е потърпевш.