Колоритните герои на ненадминатия майстор на четката и на хумористичните разкази Димитър Чорбаджийски, по-известен като Чудомир, оживяха в две русенски професионални гимназии. Лъжлив Съби, неповторимата Как Сийка, Бай Танко Амчикака, учителят по химия Обесников и още десетки ярки и запомнени от поколения български читатели образи разсмиват до сълзи вече десетилетия българските читатели. Нещо повече - няма наддумване, среща на таланти, селска вечеринка или градско тържество, което да мине без поне една драматизация на искрометните разкази на талантливия разказвач и живописец от казанлъшкото село Турия. Тази магия покори и учениците от две русенски гимназии.  
ПГ по икономика и управление „Елиас Канети“ и ПГ по туризъм „Иван П.Павлов“ се включиха в Националното ученическо четене на Чудомирови разкази, организирано от фондация „Чудомир“ и община Казанлък. 
В гимназията по икономика и управление „Елиас Канети“ посветиха тазгодишното издание на своя традиционен маратон на четенето на бляскавите сюжети и безсмъртните персонажи на великия майстор на хумористичните разкази. Ученици от 9, 10 и 11 клас четоха разкази и драматизираха емблематични творби на казанлъшкия разказвач. Така момичетата и момчетата пресъздадоха веселите и поучителни сюжети на разкази като „Не съм от тях“ - с всеизвестната Кака Сийка, „Лъжлив Съби“, „Предметно обучение“, „Провинциалистки“ и други. 
В другата русенска гимназия в четенето взеха участие 250 ученици - цели класове и литературни клубове от 8 до 12 клас. В 8 А и 11 Д клас четоха разказа „Провинциалистки“, като съставиха речник на диалектните думи и изрази, а накрая направиха съвременна интерпретация на сюжета. 10 В клас бе подготвил презентация за самия Чудомир и четоха „Соломонов съд“. 8 В бе избрал култовия „Лъжлив Съби“, като вадеха и непознати думи от текста. В три 11 класа - А, В и Г, направиха графични илюстрации по разказа „Организация“. А 12 В клас подготвиха куклено представление по „Не съм от тях“, а 9 А - драматизация по „Провинциалистките“. По роли четоха разказа „Пунтовете“ учениците от 9 В. 
Накрая учениците от ПГ по туризъм написаха писмо до Чудомир. „Удоволствие беше за нас, съвременните ученици, да се запознаем с Вашето творчество... Просвещението у нас през годините винаги е била първостепенна потребност за българина /това го знаете!/ Но и днес ние смятаме, че „то сляпото окато прави“. Неповторимата специфика на вашето творчество дава отражение върху нравственото и духовното ни израстване. Във всеки ваш разказ видяхме отстрани себе си, видяхме приятели, съседи. Това е един добър начин да видим облика на цялото ни общество“, се казва в писмото. 
„Всяко ваше произведение е като огледало на нашия живот. И днес около нас се разхождат Пешки, Нонки, как‘ Сийки, но повечето с чужди имена. Може би сега е наш ред да разкажем за тях, за съвременния млад българин: за мързела, злобата, безразличието, за неграмотността му. Трудно ще се справим, но ще опитаме. Защо да изпускаме толкова много материал. Всеки ден е вдъхновение за нас! Да включваме ли компютъра, г-н Чорбаджийски?“, задават риторичен въпрос средношколците, впечатлени от дарбата на Чудомир да пресъздава живо, ярко и честно характерите и типажите на българското общество.