Селските райони на русенския регион имат идеални условия и са изключително подходящи за зеленчукопроизводство, овощарство и животновъдство. Националните доплащания през новия Програмен период ще бъдат насочени само към тези отрасли и селските стопани трябва да се подготвят. Това обясни при срещите си с хората от Две могили и района водачът на листата на коалиция „Реформаторски блок – Глас народен, Румен Христов.

Заедно с кандидата за народен представител от този край, Пламен Лашев, те посетиха гр. Две могили, където проведоха вълнуващи срещи с граждани, с кмета Божидар Божилов и с работниците в изключително добре работещата шивашка фирма „Жокей“. 

И двамата са добре познати на обществеността в двемогилско, заради своята ангажираност с проблемите на населеното място и общината. Румен Христов беше разпознат от доста хора, които с топлота му припомниха негови жестове от времето, когато е бил министър на земеделието и като народен представител.

Мария Станева, бивш директор на СПТУ по селско стопанство, си спомни как благодарение на неговите усилия техникумът се е сдобил със специален учебен трактор. „С каквото помогне, все е добро“, сподели и Стоянка Стоянова, която заедно с другите пенсионери ще пътува до Плевен, след като сподели с Румен Христов желанието на жените от града да попътуват. Екскурзията на възрастните хора е само малък жест към тях. „Искаме промяна и малко по-високи пенсии. Какво стана с индустрията ни?“ питаха хората, а Румен Христов припомни, че това е най-важният проблем, който е акцент в предизборната програма на коалицията и той, като икономист, даде дума да работи за това.

От разговора с кмета Божидар Божилов се оказа, че градът изпитва сериозни проблеми с инфраструктурата и сметосъбирането. Депото за отпадъци е недовършено и изоставено с неясен срок за пускане в действие, новозакупени и регистрирани камиони за извозване с текущи разходи и контейнери залежават, в очакване това да се случи. С осигурените от ЕС 24 милиона лева депото е трябвало да влезе в действие до октомври 2015 година и след занемаряването на строителството, парите са върнати и изгубени. Това е наследството от предишното управление, с което Общината трябва да се справи сега.

Тежък е проблемът и с водопроводите в града, които се нуждаят от ремонт. Кметът изтъкна и обезлюдяването на някои села от Общината, като Пепелина, където сега живеят 7 човека. „Ако се ремонтира водопроводът, селото ще се напълни, там се търсят имоти, заради прекрасната природа и близостта по пещерата Орлова чука“, сподели кметът.

Ведра и изключително позитивна беше срещата във фирма „Жокей“, която тази година ще празнува 20 години от създаването си. Пред хората там Румен Христов сподели, че през последните две години,като народен представител, не е преставал да помага на региона и се похвали, че окончателно е подаден проект МИГ за усвояване на 10 млн. лева за подпомагане на малкия и среден бизнес, със заложени по равно пари за обществени ползи и частни инициативи. „Ние не ви казваме неща, които не можем да изпълним. Не ви обещаваме 700 лв. минимална заплата, защото не можем да го направим. Но можем да обещаем, че ще създадем предпоставки икономиката да се развива, за да може стъпка по стъпка заплатата да се увеличи.“ каза Пламен Лашев и призова: „Подкрепете местен човек“.

Посещението в с. Бъзовец започна с приятно усещане заради хубавата и добре поддържана главна улица, но пък стана ясно, че там има криза за работна ръка, младите хора не искат да работят и предпочитат чужбина. В същото време 80 човека в работоспособна възраст са регистрирани в Бюрото по труда като безработни. Сърдечен подарък за хората от селото беше дарението за читалището, което ще бъде използвано за най-належащи нужди.