Моята цел, ако бъда избран за депутат, е да работя за Русе и река Дунав, защото българите сме се обърнали с гръб към тази най-важна трансевропейска магистрала, която е несравнима с нищо. Има много нерешени проблеми и много неизползвани възможности, които ние, свързаните с реката, знаем, но държавата като че ли не желае да ни чуе, още по-малко да използва опита и знанията ни. Това заяви по време на вчерашната среща за представяне на приоритетите вторият в кандидатдепутатската листа на коалиция АБВ-“Движение 21“ Валери Иванов, който е управител на едно от най-разпознаваемите русенски предприятия - Дунавския драгажен флот. 
Кампанията ни минава под мотото „По близо до хората, за решаване проблемите на Русе с цел подобряване жизненото равнище на русенци“. Общото ни желание е Малката Виена да се доближи до истинската Виена, а не това понятие да остане носталгичен спомен от миналото. Целта е постижима с провеждането на разумна, балансирана и стъпила на конкретни решения политика във всички сектори, каквато ние предлагаме, каза водачът на листата Кирил Цочев, който има в политическата си биография министерски пост и зам.-председателство на Народното събрание.
Абсурдно е за саниране да се дават пет пъти повече средства отколкото за образование и наука в държавата, и то средства, които стигат до една пета от българските граждани, посочи бившият социален министър и вицепремиер Ивайло Калфин. 
Приоритетите, по които трябва да се разходва бюджетът, са свързани със социалната сфера. Радвам се, че всички партии говорят за индексация на социалните пенсии и дано да не го забравят след изборите, защото това означава, че ще се запази тяхната пропорционалност. Ние сме против да се увеличават само минималните пенсии, тъй като това обезсмисля плащането на осигуровките. Ето защо това за нас е много важен приоритет, който струва 3 млрд.лева годишно, които трябва да се осигурят наполовина от държавната субсидия, наполовина от допълнителни вноски в НОИ, посочи Калфин.
Вторият приоритет на коалицията е да настоява за увеличаване на доходите от труд. Така ще се гарантира, че България поне ще следва Румъния, където работната ръка се задържа чрез увеличаване на доходите. 35 000 души в трудоспособна възраст напускат годишно България, а други 80 000 отиват да работят сезонна работа в Гърция. В същото време ние се опитваме да компенсираме тази липса с внос на молдовци, украинци и всякакви други хора в туризма, което не е трайно решение на проблема. Кирил Цочев и Валери Иванов могат да помогнат много в развитието на енергетиката и особено на възможностите, които дава река Дунав, защото имат идеи да оживят възможностите на Русе като индустриален център, каза още Калфин.
България е минала на много скорости, особено северната й част, която много често минава на задна скорост, каза Калфин. Това е свързано с инвестиции, които много намаляват в северната част на страната. Страната трябва да има активна политика за развитието на икономиката, която да е свързана с инвестиции и с промяна на профила й, защото изнася все повече суровини и по-малко технологични продукти. Това е истинският подход, а не да се съкращават икономическите специалности в университетите и държавните поръчки за прием. Потенциално засегнат от този проблем е и Русенският университет, за който се прокрадва идеята пак да стане технически, което ще доведе до съкращаване на студенти и преподаватели и ще се отрази на целия град, каза още Калфин.