Правителство без участието на "Обединените патриоти" няма как да се състави. Политически възможен е само един вариант и той е коалиция между ГЕРБ и Патриотите. Това заявиха социолозите Кольо Колев и Димитър Ганев в студиото на Нова тв.

„ДПС е неприемлив партньор и за двете основни политически партии заради общественото мнение от една страна. От друга страна са Патриотите, които няма да приемат да участват в едно управление, в което е и ДПС. Към момента единственото решение е коалиция ГЕРБ – Патриотите, вече с Марешки или не, това няма никакво значение, освен за пълнеж в парламента", каза Колев.

Вариантът коалиция между БСП, патриоти и ДПС, социолозите определиха като политически невъзможен.

"Ние смятахме, че Патриотите могат да бъдат балансьор в този парламент – да могат да направят коалиция както с ГЕРБ, така и с БСП. Това обаче не стана. Те са в по-слаба позиция, отколкото можеше да бъдат”, заяви Димитър Ганев. Според него разочарованието на Патриотите е в две линии - първо, че очакваният по-силен резултат на изборите и второ това, че заради по-силния резултат на ГЕРБ и не толкова силния резултат на патриотите, ще се наложи те да управляват с наложените от ГЕРБ критерии, а не те да налагат такива. Ако откажат коалиция, патриотите ще бъдат в позиция, при която ще бъдат обвинени за провеждането на нов избори, допълни той.

„Цената на патриотите е огромна. Ако те се отдръпнат, никой не може да състави правителство. Няма конфигурация, освен някое експертно правителство, където и ГЕРБ и БСП се съгласяват да се дръпне по малко, с оглед да се състави правителство”, допълни Колев.