Защо Русе не е транспортен център? Този въпрос зададоха кандидатите за народни представители от русенската листа на „Обединени патриоти -  НФСБ, АТАКА и ВМРО” Искрен Веселинов, Галин Григоров и Атанас Барбуков на кръгла маса със специалисти, неправителствени организации, транспортни фирми, синдикати. 
На дискусията бяха очертани най-болезнените проблеми, свързани с река Дунав и корабоплаването, с железниците и пътищата. Основната причина за този разговор е липсата на внимание към това от редица български правителства, които гледат на Северна България като на периферия на Южна, каза Искрен Веселинов. 
По време на разговора бе припомнено, че около 160 милиона евро от европейски програми, които са били предназначени за подобряването на корабоплаването, са били пренасочени към софийското метро, а 4 милиона за довършването на зимовника за кораби са били прехвърлени за ремонт на софийски булевард. 
Участниците в дискусията очертаха сериозни и тревожни проблеми като старите /от времето на Втората световна война!/ технологии и оборудване в русенското и останалите български речни пристанища и други подобни. По отношение на автомобилния транспорт бяха припомнени кошмарните задръствания на Дунав мост, които според участниците във форума са плод на бюрокрация и нелепи изисквания, както и най-болният проблем с пътя Русе-Бяла. Състоянието на жп линиите също е тревожно и затруднява превозите, които, впрочем, за последните десет години са увеличени със 70 % само през Дунав мост, коментираха специалисти. В същото време средната скорост по жп линията Русе-Варна е намаляла с 18 км спрямо скоростта на първия влак, пуснат по Баронхиршовата железница преди 151 години, припомни Веселинов. Кандидат-депутатите си записваха всичко и обещаха да задвижат разрешаването на въпросите веднага след сформирането на новия парламент.