„Мюзикъл и оперета за хлапета“ и „Фолклорът в класическата музика“ са двете теми, които представиха пред ученици в училище „Отец Паисий“ солисти от Русенската опера. С това продължава образователната програма на културния институт. На децата гостуваха сопраните Владислава Гарвалова и Даниела Караиванова, мецосопраните Петя Цонева, Мая Владимирова и британката Ребека Старлинг, тенорът Димитър Кюркчиев, басите Стоян Стоянджов и Пламен Бейков, който е и автор и водещ на образователните програми. Артистите от балета Десислава Ангелова, Михаил Дамянов и Боримира Димитрова показаха как се танцуват валс, менует и чардаш, а също и народните танци в Западна Европа жига, куранта и гавот, както и нестинарски танц от балета „Нестинарка“. 
Акомпаниментът бе на пианистката Божена Петрова, а специален гост на децата бе пожизненият концертмайстор на оркестъра на Русенската опера виолончелистката Богдана Пенева. 
Следващите образователни концерти-лектории ще бъдат в русенските училища „Васил Левски“, „Възраждане“ и „Йордан Йовков“, а в края на март артистите ще гостуват на ученици в Габрово.