С изпълнение на талантливата Габи Йорданова започна вчера церемонията по откриването на 12-ото туристическо изложение „Уикенд туризъм“. Тази година организатори на форума и на съпътстващия го Фестивал на туристическите анимации е русенската община и по-точно общинското предприятие „Русе арт“, със съдействието на Министерството на туризма и общинската фондация „Русе - град на свободния дух“. 
Щастлив съм да дам старт на изложението „Уикенд туризъм“, което с всяка изминала година става все по-мащабно и атрактивно, каза кметът Пламен Стоилов. Всичко това се случва, защото през последните години върнахме позициите на Русе като град-лидер, добави той. Поздравителен адрес от името на министъра на туризма Николина Ангелкова прочете Албена Методиева, директор на дирекция „Маркетинг“ в МТ. 
Ревю на народни носии от различни етнографски области представиха танцьори от танцово училище „Кукери“, с танци се представиха балет „Импулс“ при Младежкия дом, акробати от клуб „Локомотив“, любители на зумба ритмите. Публиката затаи дъх, докато Даниела Керчева от Спортното училище плавно сгъваше тялото си, показвайки своя номер „каучук“. Сърдечни аплодисменти пожънаха танцьорите и музикантите от Будапеща, които пренесоха приказната атмосфера на унгарските чардаши на стълбите пред Доходното здание. Накрая излязоха ентусиастите от клуб „Багатур“, за да припомнят енергията на старинните български бойни изкуства - на боевете с мечове, лъкове, копия и брадви.  
Във фоайето на Доходното са подредени щандове на туроператори и фирми, свързани с туризма. В пространството пред зданието и на централния площад умения показват майстори на художествени занаяти - в шатри, пълни с дървени лъжици, гаванки и пана, с кожени калпаци и портмонета, дърворезби, сувенири, шалове и красоти от плъст и полускъпоценни камъни. На естрадата до Съдебната палата неуморният Бате Енчо забавляваше най-малките русенци, като им показваше движенията на „Макарена“, потупвайки се енергично по различни части на тялото. На специален интерес се радваха както щандовете на майсторите от Дунавската задруга на занаятите, така и ателиетата на художниците за малки и големи русенци, които като на шега усвояваха азбуката на изобразителното изкуство. 
Изложението продължава до събота, като една от кулминациите ще бъде ретро парадът на стари автомобили на 14 май - той започва в 11 ч от квартал „Дружба“, а в 13 ч класиката в автомобилите ще бъде строена на паркинга до НАП.