Държавата плаща 100 000 на родителите на починалата от тежко заболяване 5-годишна Габриела Йорданова от Русе ще получат 100 000 лева от Министерството на здравеопазването и Националната здравноосигурителна каса. Това е окончателното решение на Върховния административен съд по заведеното от семейството дело.
Малката Габи, която си отиде пред октомври 2012 г. в Италия след направена операция по присаждане на костен мозък, страдаше от остра лимфобластна левкемия. Съдбата й трогна цяла България и за лечението й се събираха дарения от всички краища на страната, след като съществуващият тогава специален Фонд за лечение на деца в чужбина отказа да финансира операцията. Мотивът за отказа на държавата е, че има съвместим фамилен донор за стволовите клетки - 9-годишната сестра на Габи - Виктория, което намалявало трансплантационния риск и следователно процедурата можело да се извърши в България.
В същото време други две деца със същата диагноза са получили пари от същия фонд. Така вместо да се подложи на незабавна интервенция, лъчезарното момиченце трябваше да чака, докато се съберат нужните дарения.
Но болестите, за огромно съжаление, не чакат.
Съдебната битка на родителите срещу несправедливостта продължи 5 години, след като Административният съд в Пловдив на два пъти осъди здравното ведомство и вече несъществуващия Фонд за лечение на деца да обезщетят родителите, но ВАС веднъж върна делото за ново разглеждане.
„Починалото дете на ответниците по касация е било лишено от възможност да получи адекватно лечение както в България, така и в чужбина, като свидетели на това бездействие са нейните родители. Изложеното в мотивите на съда в тази връзка се споделя напълно от настоящия касационен състав на ВАС, поради което не е необходимо да се приповтаря.“ С тези мотиви Върховният съд приключи спора в полза на семейството.