Поради изключително ниските температури, по-специално в Югоизточна Европа, цените на борсата за електроенергия са рекордно високи.

По всичко личи, че най-тежко е положението в България, която през изминалите зимни сезони имаше излишък от елекроенергия, но през тази година има трудности за покриване на вътрешните потребности. Спряха износа на ток, а всички налични капацитети работят на пълна пара и в същото време призовават гражданите за спестяване на електроенергия. Това се казва в обширен репортаж на държавната телевизия в Сърбия, предаде репортер на БГНЕС.

"Поискахме спешна помощ от съседните държави. Румъния отхвърли нашето искане, защото и те имат рекордно потребление. Очакваме подкрепа от Гърция, а от Турция ще поискаме да ни върнат 1800 мегавата, които им предоставихме през изминалите години" казва българският енергиен министър в оставка Теменужка Петкова.

В репортажа се казва, че при извънредни ситуации, на базата на междудържавни споразумения двете държави си помагат по т.нар. план за аварийно доставяне.

България и Сърбия не заплащат тази електрическа енергия, а си я дават на заем, но само ако имат резерв, защото на първо място е задължението да се гарантира вътрешното потребление.

"На този етап от Българския системен оператор не сме получавали никакво официално искане за доставка на ток. Когато го получим - по официален път, подробно ще го анализираме и в зависимост от състоянието ни, ще вземем решение за доставка на ток от аварийната електрическа енергия", каза изпълнителният директор на ЕМС Александър Курчубич.

Според властите в Белград на този етап в страната няма проблеми с електроподаването.