До 14 февруари фонд „Земеделие“ ще приема заявления за подпомагане по Схемата за намаляване на производството на краве мляко, съобщиха от ведомството. Подаването на документи стартира вчера. 
Съгласно регламента на Европейската комисия, подпомагането е по 14 евроцента за всеки килограм непроизведено мляко. Това е част от мерките, които Брюксел предприе срещу срива в цените на млякото след въведеното ембарго за износ на млечни продукти в Русия.
При първия транш през миналата година бяха подпомогнати 304 животновъди, кандидатствали по схемата. Те отново могат да подават заявления в областните дирекции на Фонда.
Животновъдите, които са реализирали планираните количества на намаление на производството на краве мляко, трябва да докажат пред фонд „Земеделие“, че през месеците октомври, ноември и декември 2016 г. действително са намалили количеството на доставките си на краве мляко към първи изкупвачи спрямо същите месеци на 2015 година. Фермерите трябва да представят заявление по образец, към което да приложат документи, удостоверяващи общото количество краве мляко, предадено на изкупвачи за периода.