Председателят на Съюза на дунавските овощари Николай Колев и зам.-министърът на земеделието Васил Грудев влязоха в задочен спор относно процента на вносните плодове, продавани на българския пазар. Това стана на вчерашната среща със земеделски производители от региона, предшестваща откриването на изложението „Изберете българското“ на площада.
Около 80% от плодовете на пазара са вносни, като за някои видове с по-голяма трайност достигат и 90%, обяви Николай Колев. Той даде пример с ябълките от Полша, които тази година пристигат на цена едро от 5-6 евроцента. Това са замразени плодове от миналата година, които сега разчисват за новата реколта и продават на каквато и да е цена, обясни Колев. В същото време за ябълки и круши второ качество от региона изкупвачите плащат по 7 стотинки за килограм, което е под себестойност. Фермерите обаче нямат избор, тъй като така и така трябва да разчистят плодовете, преди да започнат да гният и разнасят болести. Миналата година изкупните цени са били към 15-18 ст./кг.
Данните не показват такъв внос, максималният процент за някои плодове достига 40%, контрира зам.-министърът на земеделието Васил Грудев. Според него в последните две години производството на български плодове и зеленчуци се увеличава стабилно благодарение на мерките за обвързана подкрепа. Ръстът е между 10 и 35 на сто и трендът е стабилно нагоре, каза той. При някои видове като тикви и орехи производството дори скочило спекулативно със 100%, което наложило изваждането им схемата за обвързана подкрепа.
Все повече фермери се възползват от тази възможност и субсидията е на едно добро ниво, потвърди и Николай Колев. Според него интересът към схемата расте и поради по-големия брой класирали се за подпомагане, то ще намалее от 140 лв./дка за миналата година на около 110 лева през тази.
Според председателя на Съюза на Дунавските овощари, тази година е изключително лоша за производителите на плодове и добивите са доста под миналогодишните. Черешите бяха два пъти по-малко, кайсиите в много райони измръзнаха на 100%, има спад при прасковите, а ябълките и крушите дават с 50% по-малко от 2015 г. За по-ранните култури пазарът компенсира донякъде с по-високи цени, включително и за износ в Румъния. Това обаче не се отнася за ябълките и крушите, тъй като масираният внос не само от Полша, но и от Унгария е залял и северната ни съседка.