Колкото и да ви е приятно да вършите различни неща със своята половинка, е много важно всеки от вас да развива своите лични интереси. “Да се забавлявате, когато сте заедно, е чудесно, но вие и партньорът ви трябва да знаете как да си прекарвате приятно дори и когато сте далече един от друг”, категорични са психолизите.

Едно от най-важните условия за здрава връзка всъщност е запазването на индивидуалността. Не искате, а и не трябва целият ви живот да се върти около половинката ви. Не бъдете заинтересувани единствено и само от нея, а направете така, че самият вие да сте интересен за нея. Изразявайте своето мнение, споделяйте своите мечти и перспективи. Намерете си хоби, започнете странична работа, станете доброволец, занимавайте се с нещо, което ви вдъхновява, развивайте се. Така нито на партньора ви, нито на вас ще ви омръзне от скучното всекидневие.

Ето кои са грешките, които най-често вредят на връзката.

Мечтаете за

идеалните отношения

Отношенията с хората около нас не са застинали във времето, а се променят с всичко, през което преминаваме. Това в най-голяма сила важи за връзката ни с човека до нас. Осъзнайте, че е важно тя да се развива, вместо да се тревожите, че сте далече от идеалната двойка. Не правете компромиси на всяка цена и ще видите, че така още повече ще заздравите любовта си.

Сравнявате партньора

си с други хора

Не правете тази грешка, защото така само ще нараните партньора си. Вместо да се вглеждате в недостатъците му и да го сравнявате с други хора, си помислете за десетте неща, за които му се възхищавате - тези, които го правят уникален. 

Помислете си кое най-много харесвате в лицето му, колко ви разсмива или колко добре се справя в работата си. След като изредите всичките му качества, ще осъзнаете колко сте благодарни, че делите живота си с такъв човек.

Отказвате се от

своите идеали

Познавате ли се добре, знаете ли какви са вашите ценности и идеали? Често, когато не сме доволни от себе си, сме предали това, в което най-силно вярваме. Не го правете дори и за човека до себе си, ако искате да имате повече самоувереност, а и добра връзка.

Съгласявате се с

всичко, което

той/тя каже

Отвореното общуване с въпроси и отговори е изключително важно, а здравата връзка позволява на всеки от партньорите да изказва свободно мнението си и да го защитава, казват психолозите.

Опитвате се да се

справите с всичките

проблеми на

половинката си

Общуването е жизненоважно за силната връзка с любимия, така че когато той споделя с вас, се фокусирайте върху изслушването, вместо да давате непрекъснато оценки. Това включва разбирането и признаването на неговия опит с фрази като: “Много добре знам за какво ми говориш.”

Избягвайте да си ровите в смартфона, докато той ви разказва какво му се е случило през деня. Така ще покажете и уважение, и заинтересованост, вместо равнодушно да кимате с глава.

Вече не му

правите услуги

Останете мили с партньора си и му помагайте, когато той има нужда, а вие имате възможност. Най-лесното е, когато е тъжен или разочарован, да го накарате да се усмихне. Или ако закъснява от работа, минете вие вместо него да напазарувате от супермаркета.

Забравяте да му

благодарите

Благодарността е друга важна съставка на добрата връзка. Когато я изразяваме, показваме, че признаваме усилията на човека до себе си и засилваме интимността си с него, казват психолозите.

Празнувате само

по големи поводи

Обикновено всеки помни по-важните събития като рождени дни, годишнина от брака. Но хората със здрави връзки си организират празник и по най-малкия повод - хубав ден на работа или че бебето най-накрая е спало през цялата нощ.

Критикувате и

омаловажавате

половинката си

Здравата връзка включва поддържането и приемането на партньора ни такъв, какъвто е, без да го съдим. Не го критикувайте и не омаловажавайте действията му в опита си да го променяте.

Отказвате да

правите компромиси

Те са важна част от връзката ви, защото показват на човека до вас, че уважавате неговите желания, а и мнение. Компромисът е сигурен начин да му покажете колко го цените и колко важна за вас е връзката ви. Но както вече стана ясно, той не трябва да е на всяка цена.

Очаквате да

чете мислите ви

Четенето на мисли е мит! Не може да знаете какво си мисли половинката ви, както и той да знаят какво ви вълнува вас в този момент колкото и да е силна любовта ви!

Отнасяте се с

пренебрежение

Най-големият убиец на добрите отношения с когото и да било е презрението. Има периоди, в които по-голямата тежест от връзката се пада на единия партньор, но това в никакъв случай не означава, че трябва да пренебрегвате и принизявате усилията на другия.

Ако го правите, само ще ускорите разпада на добрите чувства помежду си.

Твърдите, че

винаги сте прави

Всички познаваме хора, които държат винаги да са прави и всеки да се съобразява с техните желания.

Осъзнайте необходимостта понякога да признавате грешките си пред любимия човек и да се вслушвате в неговите съвети. Така ще запазите близостта си, казват психолозите.

Оставяте проблемите

да се натрупат,

докато не изригнете

Не оставяйте негодуванието от проблемите да се натрупва у вас. Когато имате дълга и здрава връзка, означава, че сте преминали през различни трудности с партньора ви, водили сте тежки разговори и въпреки тях сте още заедно. Трябва да овладеете умението да се изправяте пред проблемите, но по един градивен начин и за двамата.

Карате половинката

си да се

чувства несигурна

Двамата партньори в една здрава връзка трябва да обсъждат начините, по които могат да си общуват и да се чувстват сигурни.

Ако не го правят, те ще се превърнат в жертви един на друг и няма да могат да разберат притесненията, и а желанията на човека отсреща. Сигурността е основата, на която връзката се гради.

“Нищо”, отговаряте

всеки път, когато

ви попитат какво

ви тревожи

Може да е рисковано, когато попитаме човека до нас какво още иска от връзката ни. Но когато не го правим, може би я обричаме на провал. Така че вместо да отговаряте “Нищо”, когато партньорът ви попита какво ви тревожи, опитайте се да кажете истината.

Все пак и двамата много добре знаете, че не е нищо и това личи и от отговора, и от интонацията, с която той е произнесен.

Карате се за

щяло и нещяло

Изключително важно е за всяка двойка да е наясно какво стои в основата на кавгата. Замислете се - ако махнете дребните детайли като например колко време е говорил/а по телефона, или е бил/а на шопинг, остава важното - че не ви е обърнал/а достатъчно внимание, почувствали сте се пренебрегнати или така, че на него/нея не му пука за вас.

Обърнете внимание и на това как протича кавгата - крясъците, изпадането в ярост, затръшването на врати, никога не довеждат до нещо добро.