Американските разузнавателни служби са идентифицирали руските агенти, които са участвали в манипулирането на президентските избори в САЩ, съобщават американските медии.

CNN съобщи, че вече е готова декласифицираната редакция на подготвения от разузнаването доклад по случая, в който се посочва, че намесата в американските избори е разпоредена от президента на Русия Владимир Путин.

Това е първият официален документ, представящ публично резултатите от разследването на руското влияние върху изборната кампания през 2016 г. и сътрудничеството на Москва с Уикилийкс.

"Стигнахме до извода, че руският президент Владимир Путин е наредил упражняването на влияние върху американските президентски избори. Русия си е поставила за цел да подкопае общественото доверие в американската демокрация, да очерни държавния секретар Хилари Клинтън и да навреди на кампанията й, и да осуети избирането й за президент. Освен това, стигнахме до заключението, че Путин и руското правителство са подпомогнали из0брания за президент Доналд Тръмп." - се казва в доклада.

По-рано директорът на Националното разузнаване на САЩ Джеймс Клапър заяви пред сената, че Русия не се е задоволила само с хакерски атаки срещу компютрите на Демократическата партия и разпространението на нейните имейли. 
По думите му, Москва е провела многостранна кампания за намеса в изборния процес, включваща "класическа пропаганда, дезинформация и фалшиви новини".

"Руснаците имат дълга история на вмешателства в избори - техни и на други народи, но не мисля, че някога сме виждали по-агресивна и директна кампания по вмешателство в нашия изборен процес, както в този случай." - коментира Клапър.

CNN, Washington Post и NBC News съобщават също, че спецслужбите са засекли съобщения, свидетелстващи, че високопоставени руски чиновници са празнували победата на Тръмп.

NBC News съобщи също, че цел на хакерските атаки е била не само Демократическата партия, но и Белия дом, Държавният департамент, големите американски корпорации.

За днес е предвидена среща на представители на спецслужбите с избрания за президент Доналд Тръмп, на която те ще му представят резултатите от разследването.

Самият Тръмп, който досега изобщо отричаше руската намеса и определяше разследването като "лов на вещици", излезе с ново изявление, в което твърди, че "хакерските атаки не са повлияли на резултатите от изборите".