Празникът Богоявление е много тачен в община Ценово. Много от жителите носят имената Йордан , Йорданка, Данчо и др.  В три от населените места всека година  се хвърля кръста във водите на р. Янтра.

  Празникът започна в 11 ч. на площада в с. Ценово.  Оркестър „ Янтра“ ,  както всяка година засвири празнични хора, автобусите на общината  чакаха желаещите  да отидат  в църквата  и на реката.

Отец Антон отслужи в църквата водосвет за здраве на всички. Шествието продължи към реката, където   6 смелчаци се хвърлиха в студените води на реката. Най- бърз беше Методи Илиев , който  хвана кръста и пожела на всички здраве и късмет. Всички участници получиха парични и предметни награди , осигурени от общината и читалището, връчени от д-р  Петър Петров – кмет на общината.

В 12 часа бе празникът в с. Долна Студена. Кметството и читалището посрещнаха гостите с топли напитки и пита. Музикантите от Ценово създадоха празнично настроение и на жителите на с. Дона Студена.  Отец  Антон   благослови всички малки деца, родителите им, както и всички дошли на празника. Тук участниците бяха  трима.  Тук първенецът беше Радослав  Гиргинов Киров. Той ще се радва на крепко здраве през 2017 година. Получените награди от общината и читалището бяха връчени от кмета на общината с пожелание за  здраве на всички жители на общината.

В  с. Новград смелчаците са двама.  Там първенецът беше Любослав Кирилов Димитров, който бе награден от кмета на с. Новград г-жа Диана Копчева.