Израел възнамерява да преразгледа отношенията си с ООН заради приетата в петък резолюция срещу заселването на Западния бряг. Преоценката на взаимоотношенията влючва финансирането от Израел на ООН и присъствието на представители на световната организация в страната. Пемиерът Бенямин Нетаняху е инструктирал израелския постоянен представител в ООН да извърши в рамките на един месец преоценка на контактите със световната организация, предава Reuters.

Нетаняху вече е разпоредил да бъдат блокирани около 30 млн. шекела (7.8 млн. долара) за пет институции от системата на ООН, които според него са особено враждебни към Израел. „Ще спрем финансирането и на други такива“, допълни премиерът, без да дава подробности. 

Той определи резолюцията като пристрастна и срамна и разкритикува особено остро администрацията на президента на САЩ Барак Обама, който според него е нанесъл срамен удар срещу Израел в ООН. „Ще мине време, но ще издействаме за анулиране на тази резолюция“, подчерта израелският премиер и добави, че Израел няма да изпълни приетата резолюция и ще продължи строителството.

Приемането на текста стана възможно, след като САЩ, които традиционно налагат вето на антиизраелски резолюции в Съвета за сигурност на ООН, този път се въздържаха. Това решение загатва за недоволството на президента Обама, чийто мандат изтича следващия месец, от израелската строителна дейност в окупираните палестински територии - едно от основните препятствия пред постигането на мир.

Избраният за президент на САЩ Доналд Тръмп разкритикува остро сегашното американско правителство за позицията му по въпроса и обеща да я промени.