Коледа е един от най-светлите и любими празници. Коледа е традиция, семеен дух, обич и топлина. Наред с това, обаче, Коледа може да се окаже по-шантава и луда от колкото някога сте предполагали! Съществуват поредица от откачени коледни традиции в различните краища на света. Кои са най-странните обичаи?

Германия и Австрия

В Австрия и Германия Дядо Коледа си има пръв приятел и помощник. Но да не си помислите, че става въпрос за някое джудже добродушко! Нищо общо – помощникът се казва Крампус и не може да се сравни дори с най-лошия ви кошмар. Крампус е дяволско създание, наказващо непослушните деца през празниците. Митичният звяр, който произлиза от австро-баварския немскоезичен алпийски фолклор, има космати копита и големи рога.

Каталуния

В Каталуния бият всякакви рекорди по шантави коледни традиции. Не вярвате? А как ви се струва две седмици преди Коледа да трябва да поставите на масата в трапезарията си ухилено творение, направено от дърво, наричащо се „акащо дръвче“? Кага Тио, както е името му на испански, трябва да бъде "хранен" всеки ден с плодове, ядки, бонбони, които се поставят в него. На Коледа то е "бито" с пръчки и му се нарежда да "ака" или просто да пусне лакомствата, с които е "хранено". Вижте сами във видеото!

Каракас

Във Венецуела по време на празниците хората задължително посещават ранните утринни служби в църквите. Но вместо да се разходят до там пеша или да се качат в автомобилите си, те се предвижват до църквата с... ролкови кънки. И да, това е традиция!Дори пътищата са затворени за движение заради странния обичай.

Япония

В Япония, подобно на Германия и Австрия, внимание е насочено към пакостниците. Точно затова Санта Кирошу, както наричат Дядо Коледа там, има голем очи на тила си, за да следи всички палави деца. Непослушните са лишени от подаръци! Коледа не е национален празник в Япония.

Португалия

В Португалия имат традиция в коледната утрин да помислят за починалите си роднини. Затова от сутринта те подготвят допълнителни места на коледната трапеза. Традицията се нарича "консода" и се смята, че ще донесе късмет, разбирателство и обич в семейството.

Чехия

На Коледа жените в Чехия използват хитър трик, за да прогнозират какъв ще бъде любовният им живот през предстоящата година. Неомъжените дами застават с гръб към входната врата и хвърля обувка през рамо. Ако обувката падне и пръстите ѝ сочат вратата, то жената ще се задоми през следващите 12 месеца.

Норвегия

В Норвегия се смята, че Бъдни вечер съвпада с пристигането на зли духове и вещици. За да се предпазят, семействата крият всички метли, преди да си легнат.

Украйна

Украинските коледни елхи традиционно се украсят с фалшив паяк и паяжина. Обичаят, за който се казва, че носи късмет, произлиза от народна приказка за една стара жена, която била толкова бедна, че не можела да украси коледната си елха. В Коледната сутрин тя се събудила и открила, че един паяк покрил елхата ѝ с блестяща паяжина.