В пловдивското село Чешнегирово живее мъж на име Айзенхауер. Това е името на американския президент който има два мандата след Хари Труман и преди Джон Кенеди, пише Марица.бг. Гороцвет Кунински, Перко Бояджийски, Алцек Цеков, Пинка Михайлова, Шумейкър Йорданов и Букур Колев са само част от останалите нестандартни имена, които могат да се прочетат в регистрите.

И ако повечето се притесняват от ироничните погледи при запознанство, то господин Колев превръща всичко в майтап. „Казвам се Букур. Вносно е, полуизносено”, представя се той и веднага препраща към румънската столица Букурещ. По времето на руско-турската война неговите прадеди се преселили в Бесарабия. Майка му и баща му са родени в Северна Добруджа, но през 1940 г. се заселват в Южна.

„За съжаление така и не научих румънски, но дядо, на когото съм кръстен, ми е казвал, че Букур означава Радост. Той ми е разказвал и историята как овчар на име Букур си направил колиба на едно равно поле. След него дошли и други овчари и съградили населеното място. И в знак на признателност към този човек са кръстили града Букурещ”, обяснява 67-годишният мъж. 

Той отчита, че името му е рядко дори и в неговия род. Носи го още само един братовчед. „Повечето хора го мислят за турско, но като им припомня за румънската столица, осъзнават, че не съм турчин”, смее се Колев. Тъй като искал да го запази за поколенията, кръстил сина си с българския вариант на името - Радостин.