Интересът на фермерите към алтернативни финансови продукти като лизинг за покупка на земя се увеличава, сочат данните на финансиращото дружество „Агрион Финанс". Компанията е регистрирана в БНБ за отпускането на кредити и лизинг за агросектора. Предимствата и потенциалът на този продукт, конкретно в земеделието, са огромни. Затова той се оформя като много подходяща форма на финансиране за сделки със земя, казват експертите. Заради ниските изкупни цени на продукцията много от компаниите в агросектора срещат финансови предизвикателства и нямат възможност да извадят пари накуп за увеличаване на площите си. 
Финансирането от „Агрион Финанс" вече покрива на 100% оценката й. Това е новост на пазара у нас. Практиката в сектора досега беше земеделецът да осигури поне 20% от стойността на покупката под формата на първоначална вноска, а финансиращото дружество - останалите 80%. "Ако оценката на "Агрион Финанс" за заложената земя съвпада с договорената продажна цена - фермерът не дължи първоначална вноска, а директно започва да погасява лизингови вноски. Така кредитоискателят не трябва да осигурява собствено участие под формата на встъпителна вноска, а започва да управлява земята, както реши без да вади лични средства", казаха от дружеството.Фермерите получават индивидуални погасителни планове, като вноските могат да се разсрочат за 10-годишен период. Те могат да договорят плащането да стане в удобен момент от годината, например, когато продукцията е реализирана, показва справка в "Агрион Финанс". Услугата на дружеството е насочена предимно към малки и средни фермери. За тях наличието на собствена земя е голяма крачка, която изисква много средства.
Лизингът се оказва атрактивна алтернатива и когато фермерите имат нужда от средства, допълват експертите. Вместо да продават земята си на конкуренти, те могат да я продадат на финансиращото дружество и да откупят обратно на лизинг - т.е. на вноски. Така си запазват правото да я стопанисват; в дългосрочен план земята остава тяхна собственост, а фермерите получават пари в брой за покриване на други разходи. „Агрион Финанс" финансира и такива сделки.
Процедурата по отпускане на лизинг е следната - лизинговото дружество купува желаната земя вместо фермера и след това сключва договор с него. Така лизингополучателят започва да я изплаща на вноски, а в края на периода на лизинговия договор земята става негова собственост. През цялото време той има право да я стопанисва, обработва, отдава под наем и аренда, да получава евросубсидии за нея и т.н. Освен това сумарно за периода на лизинга лихвите възлизат на по-ниска сума от тази, която стопаните биха платили като рента, ако не купят земята, която обработват.