Издирваният от няколко дни в Стара планина русенец Тодор Владимиров се появи вчера жив и здрав в хижа „Васил Левски“ и дори се изненада, че е организирана операция за спасяването му.
„Дойдох да си заредя бутилката с газ, какво толкова е станало, какво ме търсите“, казал според очевидци Тодор на наобиколилите го спасители.
Преди дни, докато слизах надолу, изгубих маркировката, но после реших да се върна в подножието на билото, където разпънах палатката с идеята да пренощувам и на следващия ден да продължа по главната пътека. През нощта обаче времето се влоши и се наложи да остана в палатката няколко дни. Имах два килограма ядки, литър и половина бренди и газов котлон, за да топя сняг за вода, разказа по-късно Тодор пред „Дарик“. 
Когато газта свършила, той останал и без вода. Днес докато бил навън, случайно видял следите на спасителите и решил да тръгне по техния път, но в обратна посока. Така успял да се добере до хижа „Васил Левски“. Щял да се обади, че бедства, но телефонът му бил „много смотан“ и нямал обхват.
Предполага се, че всъщност Тодор е чул или видял пратения вчера да облита планината хеликоптер „Кугър“ от авиобаза Крумово и се е сетил, че е предизвикал паника.
40-годишният мъж бе в неизвестност от понеделник сутринта, когато за последно се чул с приятел по телефона. Във вторник малко сред 14 часа същият човек подаде сигнал за изчезването на Тодор и веднага започна претърсването на района около връх Жълтец до хижа „Васил Левски“. След неуспешното търсене в акцията постепенно се включиха спасители от Троян, Калофер, Карлово, Сопот, Пловдив, както и всички рейнджъри от Централен Балкан.
Междувременно съпругата на Владимиров заяви, че той има опит в планината, разполага с храна и подходяща екипировка, което дава силен оптимизъм за оцеляването му. Думите й бяха потвърдени от председателя на русенското туристическо дружество „Приста“ Сашо Попов, който заедно с още петима доброволци от Русе планираше включване в издирването днес.
Планинската спасителна служба ще търси възстановяване на вложеното в спасителната акция по издирването на изчезналия турист в Стара планина, въпреки че той е отказал помощта й след слизането си в хижа „Васил Левски“.
Добрата планинарска практика изисква, когато се отива в планината, да се съобщава на близките къде точно и за колко време, като се дава и примерен маршрут, посочиха от ПСС и определиха като изключително безотговорно човек да отиде в планината без да каже къде ще е точно. От ПСС обясниха още, че в повечето европейски страни се налагат доста сериозни санкции на хората, които са имали неблагоразумието да не съобщят къде отиват и за колко време, като те заплащат всички разходи по провеждането на една такава спасителна акция.