Търсен от Интерпол за педофилия перуанец е заловен на Дунав мост. Срещу 30-годишния Хайнц Исус е издадена червена бюлетина в края на юни миналата година за сексуален тормоз над малолетни е непълнолетни и оттогава той се издирва в целия свят. На 10 януари вечерта Исус е засечен на граничния пункт в идващо от Румъния варненско такси и е вкаран в ареста. Предстои русенските магистрати да гледат делото за екстрадицията му.
Общо 12 други бегълци са заловени на граничните пунктове в Русе през уикенда. Шест от тях са хванати при опит да се прехвърлят нелегално през Дунав с камион в събота в 23.20 часа на Дунав мост. 30 минути преди това камионът минал по моста на път за Германия с машини в каросерията, но на румънското КПП се усъмнили в товара и го върнали обратно. По време на прегледа на рентгена се видяло, че зад осемте пакета с метални части има специална конструкция от палети, в която са натъпкани шестима души. Петима от бегълците били от Сирия на възраст от 16 до 31 години, а шестият бил 17-годишен афганистанец. От огледа се разбрало, че товарното помещение на камиона е било запечатано още в Турция затова шофьорът е освободен от отговорност. Двете непълнолетни момчета са настанени в дом, а шестимата мъже са вкарани в ареста.
Мъж, жена и 3-годишно дете, пак от Сирия, са открити без документи на Централна гара във влака от София за Москва вчера в два без петнайсет призори. Семейството наивно решило да опита да стигне на късмет до Румъния. В същия влак, само че в събота призори, са открити двама мъже на 29 и 37 години от Гана, които пътували с либерийски паспорти. Пак в събота, но пообед, на Дунав мост в микробус с пътници от Търговище за Германия е открит 24-годишен турски гражданин с преправена българска лична карта.