Родители на деца с увреждания, хора с увреждания и Сдружение на лекарите от ТЕЛК-София излязоха на протест в градинката между Народното събрание и Ректората.

Дори и след трети национален протест ние нямаме отговор от Министерството на труда и социалната политика, което е едно леко казано гавра с нас отново. Затова отново сме тук като родители, като хора с увреждания, за да си отстояваме правата, които ги има във всяка една европейска държава, Конвенцията на ООН, имаме право на закон за личната помощ за всяко дете или лице с увреждане. Това заяви пред БГНЕС Вера Иванова, майка на дете с увреждане на 21 години.

На среща неотдавна с отговорните институции ни беше казано, че след 2-3 седмици ще ни се обадят и че започва комисия, в която ще се поставят нашите проблеми. Но това не се случи – поредната лъжа, подчерта Иванова. Искаме да чуем срокове кога ще започне тази реформа. И ще символизираме с жива верига, че те няма да излязат от НС, докато този път не поставят реални срокове и не започне реформата, добави още Иванова. Нашите искания са за Закон за личната помощ. Защото във всяка една сфера и здравеопазването ни, и социалната политика – всичко е под всякакво ниво за хората с увреждания. Искаме права, категорична е Вера Иванова.

Д-р Боряна Холевич от Сдружение на лекарите ТЕЛК-София каза, че за пореден път са тук на протест и подкрепят всички искания на хората с увреждания. „Трябва да има реформа и тя трябва да започне от ТЕЛК. Тя трябва да започне с влизане в сила на единен електронен регистър за нуждите на ТЕЛК и НЕЛК. Тоест да се знае по диагнози колко са болните, с какви диагнози са и от какво се нуждаят. Някой няма интерес да се знае общата бройка на хората с увреждания в България. През последните дни слушам многократно по медиите, че не били повече от 150 000 души, това са пълни глупости. Направих си труда по диагнози да извадя заболеваемостта към момента през 2015 г. в страната. Това са 284 355 раково болни регистрирани, 406 738 със сърдечно-съдови заболявания, 32 082 психично болни, като се имат предвид, че много от тях не са регистрирани, 520 000 диабетици, 70 000 хора с епилепсия, около 10 000 с Детска церебрална парализа, 3 000 на хемодиализа с тежка бъбречна недостатъчност и към 500 с трансплантирани бъбреци. Дотук сметката е 1 326 175 души с тежки, сериозни, инвалидизиращи заболявания, не фалшиви. На управляващите тези хора им пречат, те не ги искат, не искат да са живи, не искат да дават пари за тях, подчерта още д-р Холевич.

Една от протестиращите майки - Красимира Обретенова, заяви, че това им е четвърти протест в рамките на година и половина. „Същите са исканията ни – административни реформи, законодателни, за прилагане на Конвенцията на ООН за правата на хората с увреждания, в конкретика - Закон за личната помощ, промяна в начина на експертизиране в ТЕЛК, електронна социална администрация, електронно здравеопазване. Всеки политически административен цинизъм има някакви допустими граници и някакъв санитарен минимум. Бюджетът за социално подпомагане на хората с увреждания, внесен от МТСП и приет ако не греша, с въпросните 930 лева, които циркулират в обществото, е върхът на цинизма, който от 14 години, на колкото е и дъщеря ми, аз съм свидетел”, каза Обретенова. Тя добави, че без структурна реформа, без излизане на хората с увреждания от прерогативите на Агенция за социално подпомагане, това се нарича реформа, тези пари на обществото се изсипват в тоалетна. Казвам го най-безпардонно. Искам министър Русинова, понеже тя по повод 3 декември – в деня за подкрепа на хората с увреждания, изказа изключително цинично поздравление, в него говори за отчет за прилагане на конвенцията… Коя конвенция? Която е измислило МТСП ли? Защото ето го експертното решение на дъщеря ми, то е просто една хартийка, с която ако отида да живея в Холандия или в Германия, или в Испания, или във Франция, където се прилага Конвенцията за правата на хората с увреждания, тази хартийка просто я хвърлят в кошчето. Тази хартийка съсипва живота на хиляди семейства. С нея министър Русинова ще ми даде 930 лева. Искам да я попитам, когато утре дъщеря ми навърши пълнолетие, какво се случва с тези 930 лева, тоест какво те са постигнали за дъщеря ми? Искам да я попитам какво с 930 лева ще си позволи едно дете с аутизъм, което обикновено според тази хартийка, е с 50% увреждания? Тоест според новия бюджет то ще получи 180 или 200 лева. Какво точно ще се случи с това дете?, попита реторично Обретенова.