514 високи жилищни сгради в Русе е проверила Регионалната дирекция за национален строителен контрол /РДНСК/, след като Върховната административна прокуратура разпореди проверка за незаконно надстрояване и пристрояване в големите градове. При 506 от случаите няма установено надстрояване, съобщи за „Утро“ говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова.
В 8 от жилищните сгради обаче е констатирано остъкляване и изграждане на дървени завеси. По отношение на тези случаи предстои РДНСК да продължи работа, като провери за нарушенията и евентуално да наложи санкции.
Проверката за незаконно строителство са обхванали територията на целия град - от централния район на ул. „Александровска“, бул.“Скобелев“ и „Придунавски“ до кварталите „Възраждане“, „Мидия Енос“, „Дружба“ и „Чародейка“.
По време на последната ревизия няма издадени заповеди за премахване на неправомерно надстрояване и остъкляване, но от предходни проверки е разпоредено да се заличат два строежа. Единият от тях е премахнат, а казусът около другия се обжалва и се очаква произнасяне на съда, уточни още Арнаудова.