Заплатите в строителния сектор ще се увеличат с между 15 и 20 на сто тази година, прогнозира изпълнителният директор на Камарата на строителите в България /КСБ/ Мирослав Мазнев. Той обоснова разчетите си с плановете на "светлия" бизнес, представен от регистрираните в сдружението компании. Ръстът на заплатите ще доведе и до 5% поскъпване на услугите на квадратен метър жилищно строителство. 
Камарата очаква за миналата година ръстът в строителството да е над 10-11 на сто, а за тази година - над 15 на сто. През миналата година увеличението в сектора е заради положителните резултати в сградното строителство, докато тази година то ще е базирано на инженерната инфраструктура и предстоящото осъществяване на проекти в пътната и железопътната инфраструктура, както и във ВиК-сектора.
Средната заплата в бранша е около 860 лева, но за фирмите, които са членове на камарата, възнагражденията са значително по-високи. Тази година КСБ ще насочи средства за преквалификация на хора за дефицитни специалности за бранша като кофражисти, арматуристи, заварчици. Темповете на увеличаване на заплатите в строителството ще зависят от това в каква степен ще бъде намален "сивият" сектор.
През миналата година в Централния професионален регистър на Камарата са били вписани 571 нови строителни фирми и общият им брой към днешна дата е 5025.